ODRICANjE OD DRŽAVLjANSTVA NAJSKUPLjE U BIH :: Semberija INFO ::

 

ODRICANjE OD DRŽAVLjANSTVA NAJSKUPLjE U BIH


- Ukoliko se žele odreći bh. državljanstva, građani BiH plaćaju taksu i do 800 maraka, po čemu smo, u odnosu na zemlje u okruženju, rekorderi po iznosu koji naplaćujemo po ovom osnovu.

Ti podaci navedeni su u dokumentu Kancelarije za reviziju institucija BiH, pod nazivom Revizija učinka osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH.

U reviziji se ističe da taksu na zahtjev za prestanak državljanstva BiH izjavom o odricanju od državljanstva, naplaćuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"U zavisnosti od toga u korist koje države se podnosilac zahtjeva odriče bosanskohercegovačkog državljanstva iznos takse varira. Taksa koja se ovom prilikom plaća iznosi 800 KM, osim ako se ne radi o odricanju u korist državljanstva neke od država nastalih raspadom SFRJ, gdje je iznos značajno manji i iznosi 200 KM", napominje se u reviziji.

Istaknuto je i da su aktivnosti koje preduzimaju službenici u institucijama po ovom osnovu, identične prilikom razmatranja bilo kojeg zahtjeva za prestanak državljanstva. Stoga ostaje nejasno zašto se u nekim slučajevima naplaćuje 200, a u nekim 800 KM.

"Sagovornici u Ministarstvu civilnih poslova BiH ne znaju tačan razlog razlike u visini takse naglašavajući da je ona i veća u zemljama u okruženju. Međutim, daljom analizom visine iznosa iste takse u regionu evidentno je da u Crnoj Gori visina te iste takse iznosi 588 KM, u Hrvatskoj 657 KM, a u Srbiji 580 KM bez obzira u korist koje države se vrši odricanje od državljanstva ovih zemalja", navodi se u reviziji.

(Nezavisne)