Bosna i Hercegovina :: Semberija INFO ::

 

30 GODINA ČEKAJU PRAVDU ZA ZLOČIN U DOBROVOLjAČKOJ


U Istočnom Sarajevu i Sarajevu danas će biti obilježeno 30 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, u kojoj su ubijena 42 pripadnika JNA, a koji su počinili pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i muslimanskih paravojnih jedinica.

Obilježavanje pod nazivom "Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu - Dobrovoljačka ulica" počeće u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu od 10 časova do 10.20, a odmah nakon toga planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu, gdje će u 11 časova biti mirna šetnja sa cvijećem, poslije čega slijedi povratak u Istočno Sarajevo.

Podsjećanja radi, te 1992. godine za samo dva dana ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad desio se 2. maja, i to na Dom JNA, kada je ubijen jedan vojnik, dok su na Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković" ubijena njih trojica, na Skenderiji 14, u Dobrovoljačkoj ulici devet, a na drugim lokacijama u Sarajevu još 13.

Kada je riječ o nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri civilna lica koja su radila u JNA.

Dok se Srbi spremaju da obilježe stradanje koje se desilo 2. i 3. maja, u Sarajevu je juče obilježena, kako su naveli "30. godišnjica bitke za odbranu Sarajeva i BiH".

"Danas smo tu da obilježimo važan datum i jedan od ključnih za odbranu našeg grada i naše domovine. Pravi je trenutak da se sjetimo svih šehida i poginulih boraca koji su dali živote kako bismo mi bili slobodni i kako bismo imali domovinu", rekla je između ostalog Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, koja je položila cvijeće na mezarju "Kovači".

Iako su zvaničnici iz Republike Srpske prethodnih više od 20 godina tvrdili da je u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja počinjen zločin te da se ti događaji ne mogu posmatrati odvojeno od onoga što se dešavalo dan prije insistirajući da i to bude obuhvaćeno optužnicom, Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu protiv 10 lica, ali samo u odnosu na događaje od 3. maja s dokazima koji se odnose na stradanje osam ljudi.

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bedroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

"Pravde za žrtve i dalje nema. Svjedoci smo da je nedavno Sud BiH za zločin nad osam pripadnika JNA koji su strijeljani u Velikom parku u Sarajevu oslobodio komandanta Specijalne jedinice Dragana Vikića i ostale odgovorne, što pokazuje da u pravosudnom sistemu BiH nema adekvatne satisfakcije", rekao je Radomir Graonić, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu.

Kada je riječ o obilježavanju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici, u Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova rekli su da su ispoštovane sve procedure i dobijeno odobrenje za obilježavanje na mjestu stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, a sam skup na tom mjestu obezbjeđivaće pripadnici Kantonalnog MUP-a Sarajevo.
 
(Nezavisne)