Kako se na BiH odražava paket sankcija EK Rusiji i uvozu nafte iz te zemlje :: Semberija INFO ::

 

Kako se na BiH odražava paket sankcija EK Rusiji i uvozu nafte iz te zemlje


Prijedlog Evropske komisije za šesti paket sankcija Rusiji i uvozu nafte iz te zemlje negativno će se odraziti ne samo na Evropsku uniju već i u velikoj mjeri na Bosnu i Hercegovinu. Naftu nabavljamo iz Srbije, Hrvatske, dijelom iz Slovenije i Mađarske, ali sva nafta dolazi uglavnom iz Rusije. Kada se embargo uvede, ono što nas sigurno čeka, jeste novo poskupljenje. Eksperti predviđaju da bi u najgorem scenariju cijena nafte po litri bila skuplja od 3 i po marke.

BiH nema alternativnih mogućnosti za uvoz nafte i osim postojećih, a to je iz Pančeva u Srbiji, Rijeke, Siska i Ploča u Hrvatskoj, te dio preko Slovenije i Mađarske. Sva nafta koja uvozimo dolazi iz Rusije. U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da razloga za brigu nema, bar što se tiče snabdijevanja naftom našeg tržišta u narednom periodu.

Ahmet Egrlić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH

"Naši dobavljači imaju dovoljne količine nafte i transportno smo osposobljeni,pa recimo nafta može iz luke Kopar stići do Crne Gore, imamo terminal u luci Ploče, tu neće sigurno biti problema,međutim, nafte će biti,ali cijene će joj biti definitivno veće."

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

"To ćemo mi samo imati probleme, tu EU brani korištenje cjevovoda, mi ćemo imati velike posljedice, niko nas nije ni pitao ništa, ne možemo sad se prebaciti na druga tržišta. To ne mogu ni jači od nas tako lako. Mada imamo korektan odnos sa naftnim kompanijama."

Iako će se problemi sa snabdijevanjem nekako i riješiti, scenario koji nas čeka svakako je povećanje cijena nafte. Blaži rast smatraju eksperti biće u slučaju samo ukoliko Evropska unija izuzme zemlje poput Mađarske, Češke, Slovačke iz ovog embarga, jer su visoko zavisne o ruskoj nafti.

Almir Bečarević, ekspert za energetiku

"Nisu dobre projekcije za BiH ako se izuzeća ne uvedu jer onda možemo očekivati i cijenu goriva preko 3,5KM, a u slučaju da izuzeća budu uvedena mislim da će ta cijena ipak biti maksimalna do 3,5KM po litri goriva.To je neka realna prognoza za neki naredni kratki period".

Cijena nafte u BiH formira se slobodno u skladu sa cijenama na svjetskom tržištu. Treba reći da se entitetskim ministarstvima dostavljaju samo informacije o promjenama cijena bez mogućnosti povratne reakcije na njihovu korekciju. Za sada je u RS na snazi ograničenje marže na naftu, ali ni to ne znači puno. Cijena dizela od jutros je na pojedinim pumpama već 3.19 KM, dok je i u Federaciji BiH korigovana naviše.


BHRT