Džaferović: Svijet nije naučio najvažniju lekciju - "nikada više" :: Semberija INFO ::

 

Džaferović: Svijet nije naučio najvažniju lekciju - "nikada više"


SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je danas 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Kako je naglasio, ovaj važan datum podsjeća na najveću kataklizmu u modernoj istoriji i bio je velika prekretnica. Saveznici su 1945. godine savladali fašističke i nacističke projekte. Poslata je opomena svijetu da se takvo zlo nikada, nigdje i nikome ne ponovi.

Pet godina kasnije na temelju ideje o saradnji i miru rađa se Evropska unija kao najznačajniji ekonomski i mirovni projekat u istoriji ovog kontinenta, dodao je.

"Danas se Evropska unija nalazi pred velikim izazovom, te se i sama mora više boriti kako bi mogla odgovoriti sigurnosnim, političkim, migracijskim, klimatskim, ekonomskim i drugim izazovima", smatra Džaferović.

Nažalost, dodaje, svjedoci smo da fašizam nije potpuno iskorijenjen, da svijet nije naučio najvažniju lekciju - "nikada više".

"Dok divlja agresija na Ukrajinu, ubijaju se civili i razaraju gradovi, mi u Bosni i Hercegovini svjedočimo veličanju osuđenih ratnih zločinaca, glorificiranju zločina i pružanja podrške onima koji su zaslužili svaku osudu u civiliziranom svijetu", naveo je Džaferović.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina bila mjesto najvećeg antifašističkog pokreta otpora na tlu Evrope - partizanskog pokreta, te da to nije nikakva slučajnost jer u suštini u temelju BiH i njenih naroda je upravo borba protiv fašizma i ideja o zajedničkom životu različitih naroda.

Na ovaj datum obilježava se i Dan zlatnih ljiljana, najhrabrijih i najčasnijih sinova ove zemlje, kaže Džaferović, koji su se istakli u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost države.

"Braneći BiH odbranili su ideju i temelje civilizacijskih vrijednosti te pokazali da sloboda i zajednički život u miru i demokratiji su jedini ispravan put. Trebamo biti ponosni na najbolje sinove ove zemlje i mi i nove generacije", zaključio je Džaferović.


​Fena / Nezavisne