Potvrđena optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj :: Semberija INFO ::

 

Potvrđena optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj


Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv desetorice u predmetu "Dobrovoljačka", potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je potvrđena protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

"Optužnica je u cjelosti potvrđena", rekli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu predložilo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a kao izvođenje više od 500 materijalnih dokaza. 

"Optuženi se terete da su, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon zločina", naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je saopšteno, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, potom ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

(Nezavisne)