DOM NARODA ODBIO ZAHTJEV BOŠNjAKA U VEZI S FINANSIRANjEM OPŠTIH IZBORA :: Semberija INFO ::

 

DOM NARODA ODBIO ZAHTJEV BOŠNjAKA U VEZI S FINANSIRANjEM OPŠTIH IZBORA


Foto
Dom naroda BiH odbio je zahtjev Kluba Bošnjaka da se obezbijede sredstva za finansiranje Opštih izbora 2. oktobra.

Protiv su bili delegati HDZ BiH i SNSD-a, koji su predlagali da se prvo usvoji budžet institucija BiH u što kraćem roku koji ne bi ugrozio održavanje izbora, ili da se novac CIK BiH pozajmi iz budžeta Republike Srpske i Federacije.

Za bošnjačke delegate neprihvatljivo je da se novcem iz entitetske kase finansiraju izbori.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović zatražio je od Kristijana Šmita da nemetne odluku kojom će se obezbjediti 12, 5 miliona maraka za izbore.

- Većina inicijativa za alternatvnim načinima finansiranja izbora su inicijative budućih članova Predsjedništva i neke druge pozicije. Izađu pred govornicu iznesu nekoliko detalja koji nemaju veze sa zakonskom procedurom - rekao je Dragan Čović, predsjedljavajućo Dma naroda.

- Time bi riješili sve poteškoće oko svih institiicija, pa i Centralne izborne komisije BiH - rekao je Čović novinarima nakon sjednice Doma naroda na kojoj nisu prihvaćeni prijedlozi zahtjeva i zaključka bošnjačkih delegata kako bi se obezbijedila novčana sredstva za opšte izbore u BiH 2. oktobra.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić potvrdio je da je odbijen zahtjev bošnjačkih delegata da Dom naroda obaveže Savjet ministara da u roku od 24 časa obezbijedi sredstva za finansiranje opštih izbora zakazanih za 2. oktobar.

- Za SNSD ne postoji nijedan razlog da se rok održavanja opštih izbora pomjera - rekao je Špirić novinarima u Sarajevu nakon hitne sjednice Doma naroda.

(RTRS)