BUDžET NA DUGOM ŠTAPU, NOVCA ZA IZBORE JOŠ NEMA :: Semberija INFO ::

 

BUDžET NA DUGOM ŠTAPU, NOVCA ZA IZBORE JOŠ NEMA


- Savjet ministara BiH usvojio je Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2022. do 2024. godine , što je preduslov za izradu budžeta za ovu godinu, međutim novca za predstojeće izbore još nema, a s obzirom na komplikovanu proceduru donošenja budžeta, pitanje je da li će u razumnom roku novac na taj način biti obezbijeđen.

Nakon što je usvojen DOB, procedura je takva da Ministarstvo finansija i trezora kreće u izradu budžeta za 2022. godinu, što je, kako su rekli u ovom ministarstvu, u toku i biće veoma brzo. Kada Ministarstvo finansija i trezora izradi budžet, šalje ga na usvajanje u Savjet ministara BiH, a nakon što bude usvojen šalje se u Predsjedništvo BiH, koje je formalni predlagač budžeta paralmentu BiH, gdje treba da dobije podršku oba doma.

S obzirom na neslaganja, posebno u Predsjedništvu BiH, pitanje je da li će biti saglasnosti oko budžeta koji im dostavi Savjet ministara BiH.

Tokom jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH pojavile su se informacije da je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, ponovo blokirao donošenje odluke o izdvajanju sredstava za predstojeće izbore, međutim to je demantovao sam Bevanda.

On je rekao da je u javnosti objavljena netačna, neprovjervena i zlonamjerna informacija da je blokirao donošenje odluke o finansiranju opštih izbora. Takođe, naglasio je da na sjednicama odbora, koji su stalna tijela Savjeta ministara i u čijem radu sudjeluje, kao ni na samoj sjednici Savjeta ministara nije bilo riječi o finansiranju izbora niti je takva odluka bila tema rasprave.

"Tempirano objavljivanje informacija koje se odnose na mene i moj rad traje u kontinuitetu i nije slučajnost, ali još je važnije da se na ovaj način derogira i Savjet ministara BiH kao institucija koja donosi važne odluke i stvara atmosfera koja ometa normalan rad", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora.

Bevanda je, kako se navodi, izrazio posebno zadovoljstvo što je na sjednici Savjeta ministara BiH usvojen DOB, što je preduslov da BiH dobije budžet.

Raniji pokušaji da se posebnom odlukom Savjeta ministara BiH dodijele sredstva Centralnoj izbornoj komisiji nisu dobili podršku upravo Bevande i HDZ-a, koji je tvrdio da bi takva odluka bila protivzakonita.

Povodom finansiranja izbora i činjenice da još nije obezbijeđno 12,5 miliona KM za to, i pored toga što je rok istekao 19. maja, oglasili su se i iz OHR-a, gdje su istakli da Zakon o finansiranju institucija BiH dopušta Savjetu ministara da finansira rashode koji nisu bili predviđeni u prethodnom budžetu tokom perioda privremenog finansiranja.

Iako Bevanda tvrdi da na juče održanoj sjednici Savjeta ministara nije bilo govora o finansiranju izbora, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH, gdje su istakli da je razočaravajuće da HDZ ponovo blokira finansiranje opštih izbora u BiH.

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, treba da povuče potez i omogući održavanje izbora te da je u funkciji toga bila i sjednica Doma naroda parlamenta BiH, na kojoj, podsjećamo, nije podržan prijedlog Kluba Bošnjaka da Savjet ministara BiH u roku od 48 časova obezbijedi novac za održavanje izbora.

On je rekao da ga je Šmit zvao prije petnaestak dana u vezi s tim da li će biti donošen budžet te da je Šmit u tom razgovoru poručio da će izbora biti i da se sredstva moraju pronaći.

"Mi smo pozvali i tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom, radi se o kršenju Ustava, udaru na Dejtonski mirovni sporazum, kršenju Konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja je dio našeg ustava.
Radi se o kršenju zakon i mislim da ima prostora da se tužilaštvo time pozabavi", rekao je Izetbegović.
 
(Nezavisne)