Vojin Mitrović o planovima kod novog mosta na Savi kod Gradiške: Jedan prelaz najbrža i najbolja opcija :: Semberija INFO ::

 

Vojin Mitrović o planovima kod novog mosta na Savi kod Gradiške: Jedan prelaz najbrža i najbolja opcija


BANjALUKA - Jedan integrisani granični prelaz kod mosta preko Save kod Gradiške, koji spaja BiH i Hrvatsku, je najbolja opcija i najbrže rješenje, jer ako budemo čekali da susjedna strana izgradi taj objekat i na svojoj strani, saobraćaj ni za još četiri godine neće krenuti tom novom trasom.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, podsjećajući da je inicijativa za izgradnju integrisanog graničnog prelaza pokrenuta još lani, u julu, na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Ljubljani.

Priča o gradnji mosta kod Gradiške počela je još 2004. godine, ali je tek nakon višegodišnjih blokada ova investicija zaživjela te su svi radovi i privedeni kraju pa se očekuje da će dodatna dokumentacija za puštanje u promet biti završena tokom juna i jula ove godine. Ipak, vozila će preko novog mosta tek za oko dvije godine ili nešto manje koliko je predviđeno za završetak vezne saobraćajnice iz Hrvatske, čija je izgradnja počela.

Mitrović ističe da su, kako sada stvari stoje, sve strane spremne da daju podršku da kod novog mosta bude jedan granični prelaz i to na strani BiH gdje je infrastruktura već podignuta.

- Ranije smo dobili podršku od Hrvatske, Slovenije i Evropske komisije, odnosno Transportne zajednice. Ministarski sastanak je zakazan za 7. jun u Tirani i jedna od tema je potpisivanje memoranduma, odnosno izjave u vezi sa izgradnjom prelaza. Pokrenuli smo sve moguće inicijative prema svima koji su nadležni za ovo pitanje. Očekujemo, a i imamo podršku Transportne zajednice i Evropske komisije u vezi sa izgradnjom zajedničkog graničnog prelaza i optimisti smo da ćemo taj projekat i završiti - istakao je on.

Između BiH i Hrvatske, podsjetio je, postoji sedam graničnih prelaza koji su zajednički.

- Hrvatska, kada je riječ o ovom prelazu kod Gradiške, u svom projektu za pristupnu saobraćajnicu do mosta nema projektovan granični prelaz. Ako bi se išlo na tu varijantu da budu dva prelaza, Hrvatska bi morala to da isprojektuje, raspisuje tender, gradi i tako dalje. BiH ima izgrađen prelaz sa svoje strane, po evropskim standardima, koji bi u jednom dijelu trebalo vjerovatno proširiti, ali postoji mogućnost za to. Tako da je jedan prelaz najbolja i najbrža opcija - smatra Mitrović.

Dodaje da u prilog tome ide i još jedan od ciljeva Evropske komisije, kao i Transportne zajednice, a to je brži promet između EU i zemalja zapadnog Balkana te pojednostavljenje kontrola.

- U ovom slučaju bismo imali jedno zadržavanje i kontrolu, tako da očekujem da ćemo u Tirani potpisati tu izjavu jer je to u interesu, kako BiH, tako i Hrvatske, zapadnog Balkana i EU - zaključio je Mitrović.

Međudržavni most preko Save je bio dio buduće brze ceste Okučani - granica BiH, odnosno dio ceste od granice Mađarske preko Virovitice i Okučana do granice BiH, a njegovim puštanjem u funkciju puni smisao dobiće i autoput Banjaluka - Gradiška.

Trasa kod Brčkog

Govoreći o izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda resorni ministar je naglasio da treba što prije riješiti probleme te odabrati dio trase koja treba da prolazi kroz Brčko distrikt.

- Očekujem sastanke u narednim danima i da riješimo taj dio koji važan za sve strane - optimističan je Vojin Mitrović.


Glas Srpske