FEDERACIJA BIH POOŠTRILA USLOVE I PRAVILA ZA RAD NA GRADILIŠTU: STOP ZA INŽINjERE IZ SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

FEDERACIJA BIH POOŠTRILA USLOVE I PRAVILA ZA RAD NA GRADILIŠTU: STOP ZA INŽINjERE IZ SRPSKE


Foto: Ilustracija
Federacija BiH je pooštrila uslove i pravila za rad na gradilištu na tom tržištu. Jedan od propisa je onemogućavanje stručnjacima s položenim stručnim ispitom u Republici Srpskoj da rade u Federaciji.

To znači, kako tvrde naši sagovornici, da Federacija zatvara tržište za firme i radnike iz RS.

U građevinskim i projektantskim firmama iz RS za „Novosti" je rečeno da ova odluka nikome ne ide u prilog, jer na terenu nema dovoljno radne snage i da tom odlukom ne gube samo inženjeri.

Najgore rešenje je da se zatvara tržište. Ovakve odluke, kažu, idu u sferu politike a ne struke.

- Uredba o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju, koju je donela Vlada FBiH, a koja onemogućava stručnjacima s položenim stručnim ispitom u RS da rade na tržištu Federacije, suprotna je Ustavu BiH i Zakonu o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta na nivou FBiH - kaže Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

Zbog te odluke Vlade FBiH, Vlada RS je na posljednjoj sednici zadužila ministarstva da uporede odgovarajuće propise iz svoje nadležnosti sa onima u drugom entitetu, i da predlože mjere za ujednačavanje prakse ili reciprociteta.

- U Federaciji BiH u zadnjih godinu dana donijeto je nekoliko propisa kojima se tržište Federacije zatvara ili ograničava za firme iz Srpske ili okruženja, odnosno uslovljava se da firma mora biti registrovana i imati sjedište na području Federacije. Na taj način se vrši polarizacija na entitetskom nivou i obavezuje na registraciju paralelnih privrednih subjekata ukoliko žele da posluju u FBiH - pojasnila je Golićeva.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva Privredne komore RS, kaže da odluke FBiH stvaraju otežavajuće okolnosti za radnike iz RS i dovode ih u neravnopravan položaj.

- To je protivustavno i narušen je sistem ekonomskog područja. Sada firme i radnici iz RS lakše mogu otići u Srbiju da rade nego u Federaciju. Lakše dobijamo dozvole.

Praktično smo onemogućeni da radimo. Naše firme dosta rade u FBiH, pogotovo projektantske kuće - ističe Petrović.

Privredna komora RS sprema inicijativu koju će predložiti kolegama iz PK FBiH i resornih ministarstava kako bi se spriječilo zatvaranje tržišta u BiH.

- Ukoliko ostane ovakva situacija svi smo na gubitku - kaže Petrović.

DISKRIMINACIJA

Pravni stručnjaci kažu da je Uredba koju je donela Vlada FBiH je u suprotnosti sa Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kojim su priznati svi stručni ispiti i licence položeni na teritoriji BiH.

- Za ovu uredbu treba tražiti ocenu ustavnosti i istu oboriti - poručuju pravnici.

(Vecernjenovosti.ba)