MEDIJI POD TERETOM POLITIČKIH PRITISAKA I STRAHA :: Semberija INFO ::

 

MEDIJI POD TERETOM POLITIČKIH PRITISAKA I STRAHA


- Mediji u BiH podložni su političkim pritiscima, a novinari i medijski radnici su ugroženi jer ne mogu u potpunosti da se posvete svom poslu bez straha, jedan je od zaključaka istraživanja o procjenama medijskih potreba u BiH, koje je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) predstavila u Banjaluci.

Kako je naglašeno, građani smatraju da mediji često plasiraju netačne informacije i da se veliki dio njih može svrstati u odnosu na političku pripadnost.

"Prema mišljenju građana, mediji su zasićeni neistinitim informacijama, govorom mržnje i neobjektivnim informisanjem, a bezbjednost novinara se procjenjuje kao nezadovoljavajuća. Jedan od razloga za to je veliki politički pritisak na medije, a s druge strane neprimjenjivanje ili nepostojanje zakonskih okvira koji bi regulisali oblast medija", naglašeno je.

U preporukama u okviru izvještaja navedeno je da je potrebno unaprijediti zakonski okvir i dosljednije primjenjivati mjere kojim se reguliše problem lažnog i zlonamjernog informisanja.

"Uporedo s tim, na osnovu dobijenih podataka se poželjnim smatra i intenziviranje podrške medijima koji ispunjavaju kriterije etičkog izvještavanja, uspijevaju zadržati nezavisnost od političkih i ekonomskih faktora i koji su usmjereni afirmativnim sadržajima i otvorenom društvu", istaknuto je u preporukama. Takođe , kako je ocijenjeno, osim mogućnosti tužbi za klevetu, potrebno je uvesti i finansijski oblik kažnjavanja prema medijima koji se svojim poslom bave na neprofesionalni način.

"Potrebno je kurikulume na fakultetima žurnalistike i medija uskladiti s aktuelnim potrebama novinarske profesije i načinom rada medija, jer su trenutno vrlo nekompatibilni. Pored toga, neophodno je stalno raditi na dodatnom obučavanju i usavršavanju novinara i medijskih radnika s ciljem omogućavanja praćenja savremenih tehnologija, usavršavanja u istraživačkom novinarstvu, dalje promocije važnosti nezavisnog, objektivnog i istinitog informisanja", naglašeno je.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica"Nezavisnih novina", jedna od učesnica panela, je naglasila da je veliki problem činjenica da u BiH ima više od 600 portala, od kojih manje od pola ima impresum, zbog čega je teško definisati ko su i šta su sve mediji.

"To je prvenstveno problem samog esnafa što se time rijetko bavi, ali i zakonskih regulativa, pogotovo one koja bi se odnosila na vlasničku strukturu. U našoj zemlji najveća elita i estradne zvijezde su nažalost političari, koji svojim odnosom prema medijima uveliko kreiraju i narativ i odnos javnosti prema novinarima, generalno", istakla je ona.

Prvi uslov da se smanje laži, manipulacije i spin u javnom prostoru je, kako je istakla, da medijska pismenost bude na višem nivou, počevši od osnovne škole pa nadalje, te da se javnost edukuje kako da se informiše i prepozna kvalitetan sadržaj i medije s određenim bekgraundom.

"S druge strane, ekonomski i politički pritisci na medije čine svoje, a nema dovoljno državnog interesa da se kreira okruženje za slobodan rad medija i to je za BiH i njen pokušaj izgradnje demokratskog društva daleka budućnost", smatra Gojković Arbutina.

Elvir Padalović, novinar i urednik portala Buka, koji je takođe učestvovao na panelu, za "Nezavisne novine" kaže da su građani dali strogu ocjenu stanja medija u zemlji te ističe da je iznenađen ocjenom da su mediji lažljivi, obmanjujući i manipulativni.

"Druga stvar koja me poprilično iznenadila jeste da bi građani veoma lako pristupili kažnjavanju medija, preko osam odsto čak opravdava nasilje nad njima, najveći postotak bi privremeno ukidao licence za lažno ili zlonamjerno medija", naglasio je on.

Međutim , kako je istakao, istraživanje je potrebno shvatiti i kao poruku da mediji moraju biti maksimalno profesionalni, objektivni, da treba da izvještavaju u interesu javnosti, a ne protiv.

"Stanje u medijima ne može biti drugačije od generalnog stanja u društvu, ali moramo težiti maksimalnoj profesionalizaciji i uređenju medijskog sektora u BiH", ocijenio je Padalović.

Istraživanje je obavljeno uz pomoć Ambasade Švedske u BiH te u saradnji s Agencijom "Prizma istraživanje".