POSLANICI EP POZVALI BIH DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI :: Semberija INFO ::

 

POSLANICI EP POZVALI BIH DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI


Foto
Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas Izvještaj o BiH u kome se poziva na okončanje političkog zastoja i napredak u reformama u zemlji.

Poslanici Evropskog parlamenta ponovili su svoju podršku evroatlantskoj orjentaciji BiH i osudili retoriku mržnje i opstrukciju institucija BiH, posebno kako su naveli "od strane rukovodstva Republike Srpske".

Politički akteri u BiH su pozvani da se "bezuslovno vrate u institucije i unaprijede rad na reformama u vezi sa EU, a posebno u oblasti vladavine prava".

Izvjestilac EP za BiH Paulo Ranžel kaže da ovaj izvještaj dolazi u "ključnom trenutku" kako za BiH, tako i za Zapadni Balkan i Evropu.

- Izvještaj ponavlja podršku evropskoj budućnosti BiH, ali se bavi i glavnim izazovima sa kojima se zemlja suočava, odnosno eskalacijom destabilizujućih aktivnosti kao što su blokada institucija i procedura donošenja odluka. Ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i stoje na putu ključnih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu - kaže Ranžel.

On dodaje da je u Izvještaju o BiH posebno naglašena važnost održavanja "slobodnih i poštenih" izbora u oktobru 2022. i kredibilne perspektive pristupanja zemlje.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su BiH da "primijeni sankcije EU sa kojima se zemlja uskladila" i upozoravaju na "kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju BiH".
 
(TANJUG/ RTRS)