U Parlamentu BiH bez saglasnosti o suspenziji carinskih stopa na naftu :: Semberija INFO ::

 

U Parlamentu BiH bez saglasnosti o suspenziji carinskih stopa na naftu


SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP) i Branislav Borenović (PDP) tražili su da se na dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti tačka koja se odnosi na akcize na gorivo, a ovaj prijedlog nije prošao jer nije imao entitetsku većinu.Predstavnički dom na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu zamjenika predsjedavajućeg doma da Savjet ministara BiH bude zadužen privremeno suspenduje carinske stope na naftu i naftne derivate.


I Zvizdićeva inicijativa je imala opštu, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske, zbog čega je upućena Kolegijumu doma na usaglašavanje.

Šef kluba poslanika SNSD-a a Snježana Novaković Bursać pojasnila je da poslanici te stranke podržavaju inicijativu koju je usvojila Narodna skupština Srpske, a kojom se traži smanjenje stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kojim bi se pomoglo stanovništvu u prevazilaženju poskupljenja.Naglasila je da se SNSD i njegovi predstavnici u parlamentu BiH ponašaju odgovorno kada je riječ o inicijativama za sniženje nameta na gorivo.

-SNSD ne opstruiše donošenje zakona, ali je evidentno da opozicioni poslanici u predizborno vrijeme pokreću ove inicijative - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da je SNSD za ukidanje akciza, ali tek kad bude sigurno da će to dovesti do sniženja cijena  goriva i postići efekat na privredu i građane.

-Šta ako ne dođe do smanjenja, šta smo onda uradili - rekla je Bursaćeva i dodala da je problematično privremeno uvođenje mjera.

Navodeći da će predstavnici ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH ispoštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa smanjenjem akciza, ona je konstatovala da je globalna situacija takva da niko ne može da pretpostavi kakvo će biti stanje na tržištu naftom.

-SNSD se namjerava i dalje odgovorno ponašati prema javnim finansijama, da održimo stabilnost finansijskog sistema - rekla je Bursaćeva i podsjetila da Vlada Republike Srpske interveniše direktno prema privredi i građanima gdje je to potrebno.

Borenović i Magazinović zatražili su da Predstavnički dom danas uputi apel Domu naroda Parlamentarne skupštine da hitno i bez odgađanja usvoji izmjene Zakona o akcizama kojima se predviđa šestomjesečna suspenzija akciza na gorivo.

Oni podsjećaju da je Predstavnički dom ovu izmjenu zakona usvojio još 9. marta i navode da bi rezultat suspenzije akciza bilo jeftinije gorivo na benzinskim pumpama do pola KM. Magazinović je rekao da je logično da će gorivo na benzinskim pumpama biti jeftinije za iznos akciza koje budu ukinute.

Prema Zvizdićevim riječima, primjena odluke o suspenziji carinskih stopa mogla bi početi već od jula, što bi za posljedicu imalo sniženje cijena goriva, a potom i namirnica.


Glas Srpske / Agencije