MERCATOR I KONZUM SE PONOVO UDRUŽUJU U BIH? :: Semberija INFO ::

 

MERCATOR I KONZUM SE PONOVO UDRUŽUJU U BIH?


Foto: Ilustracija
Slovenački Mercator mogao bi se ponovo udružiti sa hrvatskim trgovačkim lancem Konzumom u Bosni i Hercegovini.

Kako je objavio ljubljanski Dnevnik, ovo bi se moglo dogoditi nakon što je prenosom vlasništva na Fortenova grupu uspostavljena puna kontrola u Mercatoru, kompanija povučena sa berze i pretvorena u društvo ograničene odgovornosti.

Mercator bi se, kako piše Dnevnik, prvo trebao udružiti s Konzumom na tržištu Bosne i Hercegovine, a potom bi trebala slijediti Srbija.

Podsjećamo, Mercator je svoj prvi prodajni objekat u Bosni i Hercegovini otvorio 2000. godine, da bi ga nakon godina intenzivnog razvoja kroz organski rast i akvizicije (preuzimanje poslovnica Gadžo komerca i Omega Živinice), 2014. godine preuzeo hrvatski koncern Agrokor, a njegova maloprodajna mreža potpala pod Konzum d.o.o. Sarajevo.

Mercator se vratio na tržište BiH 2017. godine izdvajanjem brenda Mercator iz Konzuma, a sada bi, sudeći prema pisanju ljubljanskog lista, moglo uslijediti ponovno udruživanje.

Treba napomenuti da od 1. septembra prošle godine kompanije Konzum i Mercator u Bosni i Hercegovini vode Uprave u istom sastavu što je obrazloženo daljnjim povezivanjem i jačanjem sinergija u maloprodaji Fortenova grupe u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Fortenova postala jedini vlasnik Mercatora, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško kazao je da su "brojne mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a što predstavlja polugu za daljnje jačanje liderskih pozicija na tržištima".

Mercator je vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovni udio u Bosni i Hercegovini.

Mađarski fond Indotek, nakon nedavnog kraha ruske Sberbank, postao je 43-odstotni vlasnik Fortenova grupe.

(Indikator.ba)