TUZLANSKI AERODROM OJAČAVA TURISTIČKE LETOVE :: Semberija INFO ::

 

TUZLANSKI AERODROM OJAČAVA TURISTIČKE LETOVE


 Avio-kompanija "Ryanair" saopštila je da uvodi letove za Tuzlu sa švedskog aerodroma Arlanda, glavnog aerodroma u Stokholmu, i aerodroma Memingen u Njemačkoj.

Od novembra će pomenute linije biti u funkciji dva puta sedmično.
Kako su kazali sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, u partnerstvu s USAID projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, ovaj aerodrom radi na privlačenju novih avio-prevoznika i proširenju postojećih ruta.
I rezultat te saradnje upravo je uspostavljanje letova "Ryanair" kompanije za Švedsku i Njemačku uz činjenicu da više od polovine dolazaka stranih turista bude realizovano vazdušnim prometom, što predstavlja važan faktor za ekspanziju turističke industrije.

"Uvođenje letova avio-kompanije kao što je 'Ryanair' značajno je postignuće za Međunarodni aerodrom Tuzla, jer se radi o najvećoj avio-kompaniji u Evropi, koja opslužuje preko 230 aerodroma u preko 40 zemalja. Nove avio-linije u Tuzli daće veliki doprinos ekonomiji Tuzlanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine, jer bolja povezanost avio-linijama doprinosi ekonomiji tako što povezuje ljude i regije i igra ključnu ulogu u integraciji zemlje s ostatkom svijeta", rekao je Karl Vurster, direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID/BiH.
Nove opcije putovanja koje je "Ryanair" na raspolaganje ponudio istočnoevropskim regijama povećale su broj posjetilaca koji ne posjećuju samo područja u blizini aerodroma, već i glavne gradove i druge regije.
To znači da ove rute neće koristiti samo Tuzlanskom kantonu, već i cijeloj državi, što turističkim organizacijama pruža priliku da promovišu svoje turističke proizvode na prioritetnim emitivnim tržištima na kojima "Ryanair" posluje.

Osim toga, gradski odmor postaje sve češći oblik turističkih putovanja u Evropi, a na to utiču jeftini letovi. Sve to je za Tuzlu dobra prilika.

"Po uspostavljanju saradnje sa našim novim partnerom avio-kompanijom 'Ryanair' konstantno se radi na idejama za unapređenje mreže letova sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. Osim ranije najavljenih letova za zimsku sezonu, trenutno smo u prilici obradovati putnike aerodroma Tuzla dodatnim letovima za Beč, koji će se obavljati tokom zimske sezone u organizaciji avio-kompanije 'Ryanair'. 'Ryanair' je uključio aerodrom Tuzla u svoj plan širenja poslovanja i povećanja broja letova iz jedne od svojih najvećih baza u Beču. Naime, i pored interesa putnika u prethodnoj zimskoj sezoni, letovi za Beč s aerodroma Tuzla nisu saobraćali tokom cijele zimske sezone tako da je sada cilj da putnici sa aerodroma Tuzla imaju u ponudi letove prema ovoj ranije nedovoljno opsluženoj destinaciji", rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

On je dodao da su letovi za Beč tokom zimske sezone planirani šest puta sedmično, a putnici će imati priliku da po veoma povoljnim cijenama skoro na dnevnoj bazi lete na relaciji Beč - Tuzla.

Osim pomenute kompanije, na ovom aerodromu odavno već posluje i kompanija "WizzAir", koja trenutno ima iz Tuzle letove na 15 destinacija.

Nezavisne