GOTOVO 10 MILIONA EVRA BESPOVRATNIH SREDSTAVA EU ZA BIH :: Semberija INFO ::

 

GOTOVO 10 MILIONA EVRA BESPOVRATNIH SREDSTAVA EU ZA BIH


Na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji je održan 6. jula u Poznanu, Evropska unija i lideri Zapadnog balkana podržali su paket projekata u okviru Agende povezanosti koji uključuje 96,8 miliona evra bespovratnih sredstava za tri nove dionice Koridora 5c u Bosni i Hercegovini.

U ovom najnovijem paketu, BiH će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava Evropske unije za infrastrukturne projekte u regionu Zapadnog Balkana.

U skladu sa iskazanom opredijeljenošću na prethodnim samitima u okviru Berlinskog procesa u Beču, Parizu, Trstu i Londonu, te na Samitu između EU i Zapadnog Balkana 2018. godine u Sofiji, novi paket doprinosi ispunjavanju obećanja o jednoj milijardi bespovratnih sredstava EU koja su izdvojena 2015. godine kako bi se podržala provedba Agende povezanosti do 2020. godine. 

Evropska unija će kofinansirati tri nove dionice Koridora 5c u Bosni i Hercegovini, u sljedećim iznosima:

1. Putnikovo brdo 2 tunel- Medakovo čvorište autoputa, poddionica u Federaciji BiH- grant EU od 15,9 miliona evra
2. Poprikuša- Nemila, poddionica autoputa u Federaciji BiH- grant EU od 42,1 milion evra
3. Rudanka čvorište- Putnikovo brdo 2 tunel- dionica autoputa u Republici Srpskoj- grant EU od 38.8 miliona evra

Sa ova tri dodatna projekta, podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini u okviru Agende za povezivanje popela se na 216,8 miliona evra bespovratnih sredstava za ukupno 13 transportnih projekata, od kojih su 206,8 miliona evra projekti na Koridoru 5c. 

Cijeli paket ukupne vrijednosti od 180 miliona evra bespovratnih sredstava koji je 6. 07. podržan odnosi se na osam novih projekata iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosonu i Sjevernoj Makedoniji.