U SEPTEMBRU PETODNEVNA VOJNA VJEŽBA NA MANjAČI :: Semberija INFO ::

 

U SEPTEMBRU PETODNEVNA VOJNA VJEŽBA NA MANjAČI


Foto: Ilustracija
Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH realizovaće na vojnom poligonu Manjača od 19. do 23. septembra vježbu "Kombinovani napor 22".

"Cilj vježbe je ocjenjivanje po NATO konceptu operativnih sposobnosti - 'NEL dva'", saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Kako se dodaje, riječ je o završnoj aktivnosti obučavanja deklarisanih jedinica u okviru četvorogodišnjeg plana obuke, s ciljem sticanja interooperabilnosti i spremnosti rada po NATO standardima, navodi se u saopštenju.

"Uspješnim završetkom ocjenjivanja Oružane snage BiH od 2023. godine bi imale spremnu Bataljonsku grupu lake pješadije raspoloživu za NATO bazen snaga za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da će 20 ocjenjivača iz 11 NATO i partnerskih zemalja, kao i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH, kroz vježbu izvršiti provjeru sposobnosti i spremnosti djelovanja pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije po NATO standardima.

(Nezavisne)