Mogu li izmjene Zakona o PDV-u dobiti svoj epilog na posljednjim sjednicama Paramenta BiH u ovom mandatu? :: Semberija INFO ::

 

Mogu li izmjene Zakona o PDV-u dobiti svoj epilog na posljednjim sjednicama Paramenta BiH u ovom mandatu?


Mogu li izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost konačno dobiti svoj epilog na posljednjim sjednicama oba doma Paramenta Bosne i Hercegovine u ovom mandatu? Naime, o izvještajima Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH izjašnjavaće se delegati Doma naroda, potom i zastupnici Zastupničkog doma. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ponovo upozoravaju da su predložene diferencirane stope PDV-a neprovodive. A i ekonomisti su skeptični kada je u pitanju provedba ovog zakona u praksi.

Zajednička komisija prihvatila je da Zakon o porezu na dodanu vrijednost bude dopunjen tako da PDV na osnovne životne namirnice bude snižen sa 17 na nula posto, a da na luksuz bude povećan na 22 posto. Sada je na potezu Zastupnički i Dom naroda PSBiH koji trebaju potvrditi dopune zakona. Da li će se i desiti na posljednjim sjednicama ovog saziva zavisi od raspoloženja delagata i zastupnika u državnom parlamentu. Problem je i u tome koliko bi nulta stopa bila vremenski primjenjiva. Komisija utvrdila period od oktobra do kraja godine. Premalo vremena za UIO BiH i zbog toga još jedno upozorenje. Izražavaju zabrinutost zbog tehničkih mogućnosti provođenja ove odluke i sistema naplate indirektnih poreza.

"Provođenje izmjena zakona je nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi između ostalog bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj. Nepostojanje te odredbe dovelo bi do situacije da obveznici indirektnih poreza imaju nejasnoća i nejednako postupanje. Između ostalog podrazumijeva pribavljanje saglasnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, mišljenja Direkcije za evropske integracije i proces javnih konsultacija koji mora da traje najmanje 15 dana. Imajući u vidu sve navedeno neophodne radnje u vezi sa provođenjem prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, primjena istog bi bila moguća najranije u u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona".

Dodaju, uvođenjem više različitih stopa PDV-a gube prednosti jednostopnog sistema i dobija se komplikovan i skup sistem. Problem je i taj što bi u slučaju usvajanja i primjene zakona bili značajno manji prihodi za državni budžet što bi zahtijevalo nadoknadu gubitaka iz drugih izvora, kažu u UIO. Ekonomisti su skeptični upravo iz razloga koliko je to tehnički izvodivo i primjenjivo u praksi, jer njihova predviđanja su da će za implemntaciju biti potrebno i godinu dana, a sve je potrebno riješiti u predizbornom periodu.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

"Ekonomisti preferiraju diferencirane stope jer su pravednije, jasnije i provedljivije, smanjuju zloupotrebe, a garantuju stabilnost budžeta. S druge strane, diferencija je izraz političkih koalicija, populizma i zbog toga sam skeptičan po pitanju rezultatata diferencijacije PDV-a u BiH".

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

"Ovo jako dobro zvuči za građane, da se ponadaju da će biti ukinut PDV na osnovne životne namirnice, a da su zaista htjeli nešto da urade stranke na vlasti mogli su to da usvoje da građani imaju makar to do kraja godine, da bude stimulacija za izbore, ovako je pucanj u prazno".

Posljednje sjednice domova Parlamentarne skupštine BiH trebaju donijeti rasplet kada su u pitanju izmjene Zakona o PDV-u. Ukoliko bude prihvaćen, izmjene odmah stupaju na snagu, uz veliki problem i pitanje do kada će rok primjene važiti. I upravo tu se razilaze i mišljenja parlamentaraca, da će se nulta stopa primjenjivati trajno ili samo do kraja godine?


BHRT