Imamo više cinka od Rusije: BiH obiluje energijom i resursima, ali izgleda da sve to izvozimo :: Semberija INFO ::

 

Imamo više cinka od Rusije: BiH obiluje energijom i resursima, ali izgleda da sve to izvozimo


U doba energetske krize, dok se razvijeni dio svijeta priprema za restrikcije, pitamo se šta je sa energijom koju ima BiH.

Kakve sve sirovine imamo i je li ko bacio oko na njih? Da nije sve tako crno, te da je majka priroda bila izdašna prema našoj zemlji znaju profesori banjalučkog PMF-a.

Nevjerovatne stvari imamo i u Bosni i Hercegovini. Cinka proizvodimo više nego jedna velika Rusija, u Konjicu imamo najveće svjetsko nalazište rude pirofilit, a ovo je recimo poludragi kamen opal kojeg itekako ima na planini Ozren.


Profesorica hemije na PMF-u Suzana Atlagić Gotovac pozdravila nas je na tečnom japanskom. Godinama je živjela u zemlji izlazećeg sunca, vratila se jer zna šta su resursi ove zemlje.

– Evropa pati u tom pogledu, zavisna je od azijskih sirovina, preko 75% energetskih i mineralnih sirovina se uvozi. BIH je dosta održiva, imamo svoje resurse, proizvodimo oko 5 puta više električne energije nego što nam treba. Očigledno je izvozimo. Održivi smo po pitanju željeza-stoprocentno, imamo svoje željezo, prerađujemo ga u Zenici, čak ga izvozimo. Veći smo proizvođač cinka, koncentrata metala cinka, od recimo Rusije, u rudniku Sase proizvodimo više cinka nego sva Rusija – kazala je za N1.

Sa ponosom govori i da se čak oko 200 naučnih radnika vratilo nakon obrazovanja u inostranstvu.

– Imamo preko 200 povratnika u Banjaluci, doktora , magistara, inžinjera, lektora iz 18 zemalja. Svi se trudimo da donesemo međunarodna iskustva ovdje, jer je to ključ za razvoj bilo koje zemlje. Već 17 godina je BIH potpisala ugovore, pa možemo učestvovati u svim finansijskim fondovima kao i naše kolege iz EU. Izgovora nema – dodala je Atlagić Gotovac.

U Banjaluci je realizovan Međunarodni edukativni kamp “Materijali bez granica” u kojem učestvuje preko 20 evropskih partnera. Glavna tema je upravo bila evropska saradnja o materijalima i energiji. Odobrena ukupna sredstva su 1,8 miliona eura, a u grad na Vrbasu stigli su mladi hemičari iz Njemačke, Italija i Mađarske.


Srpska info / N1