Vladimir Tadić fotografijama domaćih prirodnih ljepota osvaja cijeli svijet :: Semberija INFO ::

 

Vladimir Tadić fotografijama domaćih prirodnih ljepota osvaja cijeli svijet


ČELINAC - Fotograf i veliki zaljubljenik u prirodne predjele BiH Vladimir Tadić iz Čelinca svojim je fotografijama domaćih krajolika osvojio brojne svjetske nagrade, a njegove fotografije su postale poznate u cijelom svijetu.

Zadnja nagrada koju je napravio ovaj po struci mašinski inženjer uručena mu je od strane National Geografika Srbija na fotografskom konkursu za 2022. godinu.

Tadić je osvojio prvu nagradu u kategoriji krajolika fotografijom sela Medna, kod Mrkonjić Grada.



"Poslao sam fotografije u četiri kategorije i osvojio nagradu u kategoriji pejzaža ili krajolika. Tim se bavim od 2016. godine, a bazirao sam se na fotografije krajolika. Meni je stalo da svakom novom fotografijom naše prirode i prelijepih krajolika njima udahnem još jedan život jer mi to stvara zadovoljstvo i podstrek da dalje nastavim raditi. Sve ove nagrade su samo vrh ledenog brijega, način da javnost sazna za ono što zapravo radim. Shvatam da je podrška javnosti bitna ako hoću da nastavim da se na ovaj način bavim fotografijom krajolika. Prije svake od ovih nagrada nagrađen sam divnim iskustvima svjedočenja krajolika, žarom istraživanja, traženja uzvišenog, nagrađen sposobnošću i vještinama da uhvatim sve to", priča za "Nezavisne novine" Tadić.

Njegova fotografija Crvenih stijena na Romaniji uvrštena je u uži krug za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2023. godinu.



"Ove godine prošle su dvije fotografije iz BiH, što mi je posebno drago. Nisam baš u fazonu da se na Facebooku lajkuje, ali ipak na ovaj način možemo da poguramo fotografije iz naše zemlje i pomognemo da se predstave svjetskoj javnosti. Ukoliko fotografija Romanije bude uvrštena u ovaj kalendar, za mene će to biti treći put da se na ovaj način predstavljam svjetskoj javnosti", ističe on.

Takođe, njegova fotografija Glamočkog polja osvojila je prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju na 50. Međunarodnom salonu fotografije na temu život sela ŽISEL, koja je održana u Omoljici u organizaciji Fotografskog saveza Srbije.

"Seoski i planinski krajolici su ono što najviše volim da fotografišem, a tu su i avanture, putovanja i ostalo. Moja fotografija predjela opštine Bosansko Grahovo je prošle godine osvojila ubjedljivo najviše glasova na Fejsbuku tokom glasanja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) i bila je uvrštena u ovaj kalendar. Takođe, i 2020. godine moja fotografija prelijepe Šar planine u Sjevernoj Makedoniji je završila u kalendaru WMO", kaže Tadić.

On uređuje i stranicu "Svjetlopis" na društvenim mrežama, gdje objavljuje fantastične fotografije sa svojih uspona na razne planine i na kojoj promoviše ljepote Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

"Takođe, zaljubljenik sam i u planinarenje i do sada sam ovjekovječio vrhove mnogih planina. Najviša je bila Ararat, najviši planinski vrh Turske, koji je nadmorske visine 5.137 metara koju sam osvojio prošle godine. Ciljevi u narednom periodu su Kilimandžaro, najveći vrh Afrike, i Damavand, najviši vrh Irana", zaključuje ovaj zaljubljenik u prirodu.


Nezavisne novine