U FBiH nema dovoljno Srba za Dom naroda :: Semberija INFO ::

 

U FBiH nema dovoljno Srba za Dom naroda


- Iako još nije poznato kako će se popunjavati Dom naroda Parlamenta FBiH, posebno nakon što su izmjene Izbornog zakona BiH nametnute na dan izbora, gotovo je sigurno da Srba neće biti dovoljno i da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH morati donijeti pravila na osnovu kojih će se popuniti nedostajući broj.

Naime, Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametuno je izmjene Izbornog zakona BiH na sam dan održavanja izbora. Te izmjene podrazumijevaju da umjesto po 17 delegata u klubovima Srba, Hrvata i Bošnjaka i pet iz reda ostalih bude po 23 delegata iz sva tri konstitutivna naroda te 11 iz reda ostalih.

U aktuelnom sazivu zbog malog broja Srba koji žive u Federaciji BiH direktno iz kantonalnih skupština ušlo je njih 13, a preostala četiri ušla su na osnovu posebne odluke CIK-a.

"Nakon Šmitove odluke već sada vidimo da neće biti dovoljan broj srpskih predstavnika. Iz Kantona 10, odakle ja dolazim, idu četiri srpska predstavnika. Ostaje da se vidi koliko će Srba ući u Dom naroda, odnosno koliko će brojati nakon objavljenih rezultata izbora. Zasad je nedoumica i mi ne znamo kako će se u drugom krugu vršiti popunjavanje", rekao je za "Nezavisne novine" Goran Broćeta, delegat Srba u aktuelnom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Primjera radi, Skupština Tuzlanskog kantona u Dom naroda FBiH treba da imenuje tri Srbina, međutim, kako stvari sada stoje, samo dva Srbina su ušla u novi saziv - po jedan iz SDP-a i DF-a. Kako će treći Srbin biti delegiran u Dom naroda FBiH u ovom trenutku nije poznato. Ranija praksa je bila da se taj koji nedostaje iz bilo kojeg naroda delegira na način da se izabere onaj koji nije ušao u Skupštinu, ali je imao najveći broj glasova.

"Iskreno se nadam da je Šmit vodio računa da će Srbi moći adekvatno učestvovati u punom kapacitetu u vlasti Federacije BiH, a ne da kao konstitutivni narod budu mrtvo slovo na papiru. Još nemamo računicu koliko ima Srba izabranih u kantonalne skupštine, možda 15 do 17, i ostaje da vidimo kako će CIK to uraditi", rekao je Broćeta, dodajući da bi najbolje bilo da se nedostajući broj popuni s lista partija koje dolaze iz Republike Srpske bez obzira na to što one nisu postale paralmentarne.

Osim Srba, veliki problem biće popuniti i Klub ostalih, koji po novim pravilima broji 11 delegata, a mediji iz Federacije BiH već ističu da u Livanjskom kantonu nema onih koji se izjašnjavaju kao ostali. Kod popunjavanja Doma naroda FBiH iz reda Bošnjaka i Hrvata, kako stvari sada stoje, neće biti problema, a u hrvatskim strankama već su izašli s računicom da hrvatske stranke mogu dobiti 18 od ukupno 23 delegata.

Kada je riječ o popunjavanju Doma naroda FBiH, zanimljivo je da je Šmitova odluka završila pred Ustavnim sudom BiH i veliko je pitanje šta će se desiti ukoliko Ustavni sud BiH kojim slučajem kaže da je ono što je nametnuo Šmit neustavno.

(Nezavisne)