Borenović: Ko je koga prevario Dodik Izetbegovića ili Izetbegović Dodika :: Semberija INFO ::

 

Borenović: Ko je koga prevario Dodik Izetbegovića ili Izetbegović Dodika


Sve će zavisiti od toga da li će biti usvojen ANP i aktiviran MAP ili ne, poručio je Borenović.

Dok ne bude poznat odgovor na pitanje o aktivaciji MAP-a i uvajanja Godišnjeg nacionalnog programa neće biti poznato ko je koga prevario, Bakir Izetbegović Milorada Dodika ili obrnuto, tvrdi predsjednik PDP-a i zastupnik u državnom Parlamentu Borislav Borenović u izjavi za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, još uvijek je nepoznato šta tačno donosi sporazum kojeg su jučer potpisali čelnici SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović, jer svi različito tumače ovaj dokument i iz njega izvlače ono što njima odgovara.

- Ključno pitanje je da li će biti aktiviran MAP, odnosno da li će biti usvojen Godišnji nacionalni program ili ne. Ako bude usvojen ANP to će značiti da je Izetbegović pobijedio Dodika, a ako se ne bude išlo ka usvajanju i aktivaciji MAP-a značit će da je Dodik pobijedio Izetbegovića. Još nijedan od njih nije dao jasan odgovor na ovo pitanje. Ako ne bude odgovora na ovo pitanje to će značiti da je sporazum rezultat trulog dogovora u kojem se neće znati ko je koga prevario. Ovo meni ne liči na ozbiljan dogovor ozbiljnih političkih partija - kazao je Borenović.

Posebno ističe da će, zahvaljujući ovom sporazumu, BiH i njeni građani u narednih nekoliko godina biti zatočenici ovih političkih opcija.

- Odgovornost za ovakvo stanje snosi i SDA, koja je kroz Narodnu skupštinu RS dala SNSD-u i četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a kroz kantonačne skupštine četvrtog delegata HDZ-u u istom domu - dodao je Borenović.

Napomenuo je i kako nijedan odpotpisnika sporazuma još nije govorio o tome kakav će biti program djelovanja vladajuće koalicije u narednom periodu, odnosno kako namjeravaju rješavati najvažnije probleme sa kojima se suočavaju građani BiH, kao što je odlazak mladih, korupcija, loša ekonomska situacija i nizak životni standard ljudi.

- Vidjeli smo da su već dogovorili raspodjelu resora, ali oni se najlakše dogovore oko podjele fotelja, odnosno raspodjele plijena - zaključio je Borenović.

oslobođenje.ba