Analiza: Odgodite veće kupovine, štednja prva preporuka :: Semberija INFO ::

 

Analiza: Odgodite veće kupovine, štednja prva preporuka


Štedjeti, oročiti ili investirati - biće ekonomski "bermudski trougao" za građane BiH u 2023. godini, u kojem će se vrtjeti njihov mukotrpno zarađeni novac.

Ukoliko imate bilo kakva sredstva sa strane, pokušajte ih sačuvati. Treba smanjiti velike kupovine i ne treba ići u kratkoročne investicije, poruka je ekonomskih stručnjaka, koji u razgovoru za "Nezavisne novine" ističu da će najavljena globalna recesija baciti na koljena mnoge ekonomije, a da će i BiH sigurno biti pred ogromnim izazovom.
Ipak, struka je svjesna činjenice da mali broj građana ima mogućnost da uštedi bilo kakva sredstva, jer plate u BiH ne prate rast cijena, odnosno, žestoko zaostaju u trci za inflacijom.

"Mislim da većina građana Bosne i Hercegovine, nažalost, nema ove dileme, jer se jedino mogu fokusirati na osnovnu egzistenciju, bez ikakvih viškova za štednju, a pogotovo investiranje", smatra ekonomista Igor Gavran.
Recesija će, nastavlja on, djelovati i na inflaciju, prije svega zbog slabljenja svjetskih ekonomija i manje tražnje, pa bi i cijene namirnica mogle dočekati neki pad.
"Pametnije je odgađati veće kupovine očekujući taj pad, a kada je riječ o štednji, ona je svakako preporučljiva zbog neizvjesnosti i rizika koje recesija donosi", ističe Gavran, koji uprkos mišljenju da je štednja opcija, rizik ipak vidi u oročenoj štednji.
"Takva štednja bi mogla biti rizična, jer se očekuje trend rasta kamatnih stopa u neposrednoj budućnosti, a to bi moglo značiti da danas oročite novac po jednoj stopi, a ona se poveća za nekoliko mjeseci i onda ste na gubitku”, kategoričan je Gavran.
Treća opcija, investicije, za Gavrana ima smisla samo ako su u pitanju dugoročna ulaganja.
"Dugoročno ona mogu donijeti i odgođenu zaradu nakon recesije, ali kratkoročna su rizična, jer bi mogla izgubiti vrijednost u recesiji", kazao je za "Nezavisne".

Potrošači, uz potvrdu da će naredna godina biti teška i neizvjesna, ističu da prije svih preporuka za građane, treba sačekati da se vidi kakvi će u konačnici biti računi za električnu energiju.
 "Ide i dalje inflacija, kolika će biti, rano je reći. Sigurno idu opet i cijene gore, jer ako od nove godine kreće nova cijena struje, biće sigurno promjena cijena proizvoda. Imamo dvije stvari, inflaciju koja raste i dalje i inflaciju koju uvozimo zbog proizvoda koje kupujemo, a koje nemamo u vlastitoj proizvodnji. Imaćemo povećanje cijena proizvoda zbog poskupljenja struje, a onda samim tim će se opteretiti i kućni budžeti", navodi Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina.
Nova opterećenja produbiće samo stare probleme sa kojima se građani sada suočavaju. U tom smislu, teško je građanima dati pravi savjet, kaže Vasilić.
"Preporuka je građanima, ako imaju neke pare, da ih sačuvaju, dok ne prođe bar još godinu dana, da vidimo šta će se sve dešavati i na šta će sve ovo izaći. Pitanje je koliko građani imaju. Već se veliki broj njih zadužuje, traže pozajmice i slično. Ali nažalost, savjeti da građani ne idu u velike kupovine ili da se ne zadužuju nisu adekvatni, jer većina penzionera i radnika uopšte nema puno novca. Jer plate ovdje ne prate rast cijena", naglašava Vasilić.
Dodaje da ni investiranje nije najadekvatnija opcija, čak i za one koji imaju novac.

"Nažalost, ovdje nema puno toga da se investira, jedino ako je neko već počeo nešto da radi vezano za kućne potrebe i slično. Šta će to nama kad se nema u šta investirati, osim u nekretnine, ali i veliki broj stanova i lokala zjape prazni. Ali, jasno je jedno, onaj ko bude imao keš, odnosno gotovinu, taj će onda moći lakše da preživi", zaključuje Vasilić.


Nezavisne novine