Žestoki momci iz podzemlja godinama harali po BiH :: Semberija INFO ::

 

Žestoki momci iz podzemlja godinama harali po BiH


Tužioci će u narednim mjesecima imati pune ruke posla, nakon što je prema Tužilaštvu BiH otišlo više izvještaja kojima je obuhvaćeno nekoliko žestokih momaka, od kojih su neki dobro poznati policijskim agencijama kako u BiH, tako i regionu.

Dobar dio najtežih krivičnih djela, za koje su osumnjičeni, rasvijetljen je raspakivanjem kriptovanih aplikacija. Međunarodni šverc droge i pokušaj ubistva samo su neke od nezakonitosti s kojim će se tužioci morati uhvatiti u koštac. Ipak, posla će još biti i za policiju, jer je dio osumnjičenih u bjekstvu.

Primjera radi, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske je protiv Darka Eleza, Radoje Zvicera i još dvije osobe podnijela izvještaj koji se odnosi na pokušaj ubistva Ognjena Orašanina iz Sokoca.

Prema dostupnim tvrdnjama, Zvicer je vođa "kavačkog klana", koji se dovodi u vezu sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina droge, saradnju sa narko-kartelima Južne Amerike, kao i seriju ubistava koja je posljedica rata između njih i "škaljarskog klana". S druge strane, Elez je takođe i te kako poznat, te je u BiH 2021. godine osuđen na 15 godina zatvora kao član organizovane kriminalne grupe, a nakon što je podnio molbu, kaznu izdržava u Srbiji.

Oni i još dvije osobe su sada prijavljeni za organizovani kriminal, odnosno pokušaj ubistva, te nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja.

"Sumnjiče se da su u avgustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da ubiju Ognjena Orašanina iz Sokoca, na način da su ispod vozila koje on koristi postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da je aktiviraju u trenutku kada on bude u vozilu", naveli su iz MUP-a Srpske, uz navođenje inicijala.

Do eksplozije nije došlo jer su policajci 17. oktobra 2020. godine pronašli vozilo i bombu, koja je deaktivirana. Vozilo ispod kojeg je bila podmetnuta koristio je Saša Karadžić, Orašaninov blizak saradnik.Bomba je bila podmetnuta ispod suvozačevog sjedišta, a budući da je Karadžić često vozio Orašanina, u policiji su odmah posumnjali da je upravo Orašanin bio meta napada.

Postoje tvrdnje da je upravo Zvicer osumnjičen da je naručio podmetanje bombe na Sokocu. I sam Orašanin godinama važi za bezbjednosno interesantnu osobu, a prije dva dana je izbjegao hapšenje u okviru akcije "Šakal", ali je protiv njega podnesen izvještaj Tužilaštvu.

Naime, ovih dana su se policijske agencije u BiH angažovale i na obračunu protiv šverca droge. Već je poznat i epilog nedavno izvedene policijske akcije "Šakal", nakon koje je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za četvoricu uhapšenih - Kemala Bukvu, Zorana Buhaća, Sašu Karadžića, zvanog Kari, te Željka Dangubića. Postoje tvrdnje da Saša Karadžić Kari važi za Orašaninovu desnu ruku.

Sumnja se da su Bukva, Buhać i Karadžić učestvovali u švercu droge, a pritom Karadžića i Dangubića terete i za pomoć počiniocu poslije krivičnog djela.

"Prikupljene su informacije i dokazi da su bili članovi grupe, održavali kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja, pa su komunicirajući putem kriptovanih aplikacija dogovorili promet većih količina kokaina, krijumčarenog iz Južne Amerike, a potom u dogovoru i u koordinaciji organizatora i članova grupe iz BiH, regiona i inostranstva, prebacivali drogu, te je prodavali na širem području BiH", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Uz to, sumnja se da su prali na ovaj način stečene pare.

"Novac stečen od prodaje droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti", kažu iz Tužilaštva BiH.

"Nezavisne novine" su, podsjetimo, juče objavile da je protiv ove četvorke, te još 13 osoba, MUP Srpske podnio izvještaj Tužilaštvu BiH.

"Osumnjičeni su da su od 2020. do ove godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, trgovali kokainom na međunarodnom tržištu, i to na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Belgije", naveli su iz MUP-a Srpske.

Na spisku prijavljenih je i Filip Korać, jedan od najuticajnijih ljudi srpskog podzemlja. Za Koraćem, kako saznajemo, postoji raspis o traganju zbog ubistva i drugih nezakonitosti. O koliko se "krupnoj ribi" radi, svjedoče i tvrdnje da je on blizak saradnik Luke Bojovića, koji je u Španiji bio osuđen na 18 godina robije.

Na spisku 17 osoba koje su prijavljene Tužilaštvu BiH nalaze se i pojedinci za kojima traga nekoliko država u regionu.

"Izvještajem je, recimo, obuhvaćen Krsto Vujić, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica od strane Crne Gore, crvena od strane Hrvatske, te potraga od strane JKP Brčko distrikta zbog organizovanog kriminala, odnosno falsifikovanja službene isprave", rekli su izvori "Nezavisnih novina".

(Nezavisne)