Koliko građana ima elektronske knjižice? :: Semberija INFO ::

 

Koliko građana ima elektronske knjižice?


U svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj od prvog januara ove godine prestale su da važe stare zdravstvene knjižice. Svi građani koji u narednom periodu budu koristili zdravstvene usluge, moraju da imaju nove elektronske. U Republici Srpskoj do sada je elektronsku karticu preuzelo više od 840.000 osiguranih lica.

Još prije dvije godine Fond zdravstvenog osiguranja pokrenuo je proceduru izrade novih elektronskih zdravstvenih knjižica. U zdravstvenim ustanovama zaživjele su tek sa početkom 2022.godine. Elektronske knjižice izrađene su s ciljem da pacijent bude lakše indentifikovan u Integrisani zdravstveni informacioni sistem i da se na osnovu toga ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta. Sa primjenom novih knjižica sistem će lakše i nesmetano moći da funkcioniše.

- U slučaju da zdravsatvena knjižica nije gotova pacijentu se daje jedna potvrda koju on koristi u zdravstvenim ustanovama. Imamo dosta pitanja i kada je riječ o promjeni ličnih podataka, takođe i oni imaju mogućnost za promjenu kartice - navela je Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja. U Republici Srpskoj do sada je elektronski knjižicu preuzelo 84 odsto stanovništva. Građani koji je već koriste kažu da im je olakšala dobijanje zdravstvene ustanove. U potpunosti je zaživio Integrisani zdravstveni sistem. Implementiran je u svim zdravstvenim ustanova. Ljekarima je omogućio uvid u istoriju liječenja pacijenta.

- Ovaj program pruža mogućnosti ali zahtijeva i dorade da bi bio upotrebljiv za zdravstvene radnike ali i pacijentima na korist - navela je Milijana Mrđa, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja u Banjaluci. Integrisanom zdravstvenom sistemu. Ako niste do sada zamijenili staru knjižicu i dalje imate pravo da podnesete zahtjev za dobijanje nove elektronske.


RTRS