Oduzimanje vozila za brzu vožnju i alkohol :: Semberija INFO ::

 

Oduzimanje vozila za brzu vožnju i alkohol


BANjALUKA - Vozačima koji u periodu od dvije godine počine tri teža saobraćajna prekršaja moglo bi biti privremeno, pa čak i trajno oduzeto vozilo, a sve s ciljem veće bezbjednosti na putevima BiH, čuvanja života i sprečavanja saobraćajnih nesreća.

Predviđeno je to prednacrtom zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH na inicijativu Damira Arnauta dok je bio poslanik u parlamentu BiH. Pomenutom inicijativom zatraženo je da se zakonski reguliše obavezno oduzimanje vozila u slučajevima kada je saobraćajka izazvana opasnim i bahatim ponašanjem vozača koje za rezultat imaju teške tjelesne povrede ili smrt.

Ovakav zahtjev obrazložen je sve učestalijom pojavom nesreća koje su izazvane opasnim ponašanjem vozača, kao i nesavjesno ponašanje po pitanju ponovnog činjenja ozbiljnih saobraćajnih prekršaja, odnosno neplaćanja kazni.

U inicijativi se navodi da postojeći zakonski okvir nije adekvatan sa stanovišta prevencije te ga je neophodno dodatno pooštriti.

Radna grupa koju si činili predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, te nadležnih entitetskih institucija iz oblasti saobraćaja i unutrašnjih poslova predložila je model, prema kojem bi policija privremeno oduzimala vozilo od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a zatim bi na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležni sud odlučivao o trajnom oduzimanju. 

Prema dokumentu, višestruki povratnik je vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta pravosnažno kažnjen zbog prekršaja poput vožnje pod dejstvom alkohola i droga, zatim odbijanja testiranja, upravljanja vozilom prije sticanja vozačke dozvole, ali i vožnje tokom trajanja zabrane, odnosno za vrijeme oduzete dozvole. Teškim prekršajem smatra se i upravljanje neregistrovanim, kao i tehnički neispravnim vozilom, ali i odbijanje vanrednog tehničkog pregleda.

- Višestrukim povratnikom smatra se i vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje pet puta pravosnažno prekršajno kažnjen za vožnju brzinom većom od 30 kilometara na čas od dozvoljene - navodi se u dokumentu.

Predviđeno je i da se privremeno oduzeto vozilo čuva na prostoru koji odredi policija do donošenja pravosnažne odluke suda koji vozaču može, uz propisanu kaznu, zaštitnu mjeru i kaznene bodove izreći i mjeru trajnog oduzimanje vozila.

-  Trajno oduzimanje jeste najrigoroznija zaštitna mjera, ali isto tako i najefikasnija, jer bi se isključivo primjenjivala prema višestrukim povratnicima u činjenju najtežih prekršaja, prema kojima izrečene novčane kazne, zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i kazneni bodovi nisu dali očekivane rezultate - stoji u dokumentu.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je inicijativa koju treba pozdraviti i da se nada da će novo zakonsko rješenje dobiti podršku nadležnih.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova RS već treću godinu sprovodi slična rješenja, odnosno oduzima vozila vozačima koje zateknu u prekršaju, a za koje se ustanovi da imaju veliki iznos neplaćenih kazni. Zahvaljujući tome veliki broj vozača privremeno je sklonjen sa puta i to je vrlo značajna mjera, jer oni koji imaju veći broj prekršaja predstavljaju rizik po druge učesnike u saobraćaju. Mjera preventivno djeluje i na sve ostale koji bi se ponašali bahato - kazao je Radović.

Vozačke dozvole

Milija Radović kaže da se u narednom periodu očekuje i preispitivanje zakonskih odredbi kada je u pitanju oduzimanje vozačkih dozvola.

- Po mom i mišljenju drugih kolega taj segment takođe treba pooštriti. Italija planira u zakon ugraditi trajno oduzimanje vozačke dozvole, jer pojedinima prosto treba zabraniti da sjednu za volan. Onaj ko ne poštuje pravila saobraćaja treba na svaki način da bude sankcionisan jer niko nema pravo da zbog brzine, alkohola ili nečeg trećeg ubije čovjeka - rekao je Radović i dodao da je lani u Srpskoj 100 ljudi poginulo u saobraćajkama.   


Glas Srpske