ČOVIĆ PRIČA U PRAZNO. LIDERU HDZ BIH PONOVO SE UKAZALE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA :: Semberija INFO ::

 

ČOVIĆ PRIČA U PRAZNO. LIDERU HDZ BIH PONOVO SE UKAZALE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Lider HDZ BiH, Dragan Čović, rekao je da se Izborni zakon Bosne i Hercegovine mora izmjeniti do kraja godine, što su politički analitičari ocijenili kao još jednu izjavu koja će otići u prazan prostor.
 
I dok su sve oči uprte u tročlano Predsjedništvo BiH, Savjet ministara i novog mandatara, Čović se drži, kako kažu analitičari, svoje stare priče.

– Sve što mi radimo biće u nastojanju da se promijeni Izborni zakon do kraja godine. Ovo je godina u kojoj nemamo izbora; treba da riješimo pitanje Predsjedništva, Doma naroda i Grada Mostara, i naravno mnogih drugih tehničkih pitanja, koliko se to bude moglo uraditi – naveo je medijima lider HDZ BiH, Dragan Čović.

Iako se za izmjene Izbornog zakona zalažu gotovo sve velike partije BiH, stručnjaci smatraju da od Čovićevog obećanja ipak nema ništa, jer Izborni zakon neće doći na red ove godine.

Među njima je i politički analitičar Slavo Kukić, koji tvrdi da je ovo još samo jedno prazno obećanje.
– Od Dragana Čovića smo u posljednje četiri godine vrlo često bili u prilici čuti mnoge izjave za koje se kasnije ispostavilo da su otišle u prazan prostor. Sasvim je izvjesno da će i ova priča o Izbornom zakonu do kraja godine na sličan način završiti – rekao je Kukić.

On tvrdi da ovom pričom Čović pokušava da ostvari dva efekta.

– Prvo što želi jeste držati tenzije optimizma među svojim biračkim tijelom, i drugo, to je neka vrsta pritiska na druge koji takođe učestvuju u donošenju promjena Izbornog zakona – rekao je Kukić

On tvrdi da Dragan Čović vrlo često daje izjave po principu „neka se nešto događa, a narod je kratke pameti, pa će zaboraviti“.

– Tako će biti i sada – zaključio je on.

(srpskainfo.com)