U CIK-U SVE NA BROJU :: Semberija INFO ::

 

U CIK-U SVE NA BROJU


Foto: GlasSrpske

Sarajevo - Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage o nestanku desetak tona papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića iz skladišta Centralne izborne komisije (CIK) BiH, o čemu je uoči prošlogodišnjih opštih izbora bio formiran predmet i dat nalog Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da izvrši provjere, saznaje “Glas Srpske” u Tužilaštvu BiH.


Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz ove institucije, Tužilaštvo BiH je naredbu o nesprovođenju istrage uputilo SIPA još 30. januara ove godine, ali javnost o tome nije informisana zato što se poslije izbora više niko nije interesovao za taj predmet.

- Inspektori SIPA su izvršili provjere i ustanovili da je, na primjer, za lokalne izbore 2004. godine nabavljeno 58 tona papira, a da je potrošena 51 tona i slično se otprilike ponavljalo za svaki naredni izborni ciklus. Međutim, ustanovljeno je da CIK nije imao uspostavljene evidencije za skladištenje i upravljanje glasačkim materijalom, što je u suštini bio osnovni razlog zbog kojeg popisna komisija CIK-a nije mogla da utvrdi stvarnu količinu papira - objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je SIPA izvještaj o izvršenim provjerama i prikupljenim informacijama dostavila Tužilaštvu BiH, koje je krajem januara izdalo naredbu o nesprovođenju istrage, uz obrazloženje da ne postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo.

Samo dvadesetak dana nakon što je obustavljena istraga, popisna komisija CIK-a sačinila je elaborat o izvršenom popisu imovine i obaveza, koji su usvojili članovi CIK-a.

U revizorskom izvještaju Kancelarije za reviziju BiH o poslovanju CIK-a u prošloj godini navodi se da je izvršenim popisom konstatovano da je stvarno stanje sredstava usklađeno sa knjigovodstvenim te da popisom stalnih sredstava nije utvrđen manjak niti višak stalnih sredstava. Ipak, revizori su preporučili da u skladu s izvještajem SIPA budu uspostavljene evidencije i procedure za skladištenje i upravljanje izbornim materijalom.

- Centralna izborna komisija je dužna da uspostavi odgovarajuće interne kontrole upravljanja izbornim materijalom, s posebnim naglaskom na uspostavljanje kontrole nad upotrebom i čuvanjem papira za štampanje glasačkih listića, te da obezbijedi da se na najekonomičniji način raspolaže njim, pri tome vodeći računa da sprovođenje izbornog procesa ne bude dovedeno u pitanje - navodi se u revizorskom izvještaju o radu CIK-a.

Portparolka CIK-a Maksida Pirić kaže da ne zna ništa u vezi sa navodima o nestanku papira iz skladišta, ističući da u ovu instituciju iz Tužilaštva BiH nije došao nikakav akt u vezi sa vođenjem ili nesprovođenjem istrage o tome, dok niko od članova CIK-a juče nije odgovarao na naše pozive, pa nismo uspjeli da dobijemo njihov komentar.

Mentori

Bivši poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže da nije ni očekivala drugačiji epilog osim obustavljanja istrage zato što CIK i pravosuđe imaju iste političke mentore.

- Prije će odgovarati onaj službenik CIK-a što je pisao pisma o navodnim ljubavnim aferama nego što će neko biti kažnjen za izborne zloupotrebe. Ovdje odgovaraju babe s pijace koje prodaju kilogram sječenog duvana, a niko ne dira crno tržište cigareta, na kojem se godišnje obrću desetine miliona maraka. Da institucije iole funkcionišu, ne bismo u susret lokalnim izborima išli sa članovima CIK-a kojima je istekao mandat - kaže Pandurevićeva.

(glassrpske.com)