Bh. institucije se otvaraju prema javnosti :: Semberija INFO ::

 

Bh. institucije se otvaraju prema javnosti


SARAJEVO Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama koji je usklađen s propisima EU u oblasti javnosti rada institucija i pristupa svim javnim informacijama na nivou države.

Kako je saopšteno nakon sjednice ovog tijela, prijedlogom, koji je pripremilo Ministarstvo pravde BiH, preuzimaju se odredbe Direktive 2019/1024 Evropskog parlamenta i Savjeta EU iz juna 2019. godine o jačanju  transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodnom i besplatnom pristupu informacijama uz pravovremenost i tačnost u njihovom objavljivanju, a pojačava se i odgovornost institucija BiH u ovom procesu.

"Uz slobodu pristupa informacijama na temelju podnesenog zahtjeva za pristup koji je definisan i aktuelnim Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, novina u predloženom zakonu je elektronsko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH. Takođe, značajan iskorak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostavljanje centralnog portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu, koji korisnicima omogućuje jednakost i trajni pristup informacijama pohranjenim u bazi elektronskih dokumenata ili fizičkim zbirkama dokumenata. Istovremeno se osigurava efektivna i efikasna zaštita podnositelja zahtjeva u drugostepenom  postupku po žalbi i u konačnici pred sudom pokretanjem upravnog spora", naglašeno je.

Kako je istaknuto, ovaj zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.  

Osim ovog zakona, Savjet ministara je odlučio da će pomoći bivšim štedišama Ljubljanske banke koji su ostali bez svojih štednih uloga, a usvojena je i informacija o implementiranju preporuka MONEYVALA koje se odnose na sprečavanje pranja novca. Usvojene su i izmjene Pravilnika o obuci službenika za javne nabave koji se usklađuje s novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama.


Nezavisne novine