Vaskršnje liturgije širom BiH i regije :: Semberija INFO ::

 

Vaskršnje liturgije širom BiH i regije


Фото - Анадолија
Pravoslavni vjernici širom svijeta danas obilježavaju najveći vjerski praznik Vaskrs, koji simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista.

Tim povodom u crkvama u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Podgorici, odnosno širom regije održane su vaskršnje liturgije, kojima tradicionalno prisustvuje veliki broj vjernika. U Sarajevu je liturgija služena u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice.

Hrizostom: Neka nam radost našeg Vaskrsa bude naš najbliži komšija, prijatelj i svaki neznanac

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je u vaskršnjoj poruci da ljudi međusobno podijele radost Vaskrsa, ali jednako tako i tugu i žalost sa svim žrtvama velikih tragedija koje se dešavaju širom svijeta.

Mitropolit Hrizostom je poručio da svima upućuje vaskršnje pozdrave, blagoslov i molitve da Vaskrs dočekaju i proslave u dobrom zdravlju, sreći i Božijem blagoslovu, u božanskoj dobroti i empatiji za sve i svakoga, empatiji koju je svima pokazao Isus Hristos.

"Neka nam radost našeg Vaskrsa bude naš najbliži komšija, prijatelj i svaki neznanac. U svakom od njih je Vaskrsli Hristos Gospod", naglasio je mitropolit Hrizostom.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu i poručio da Vaskrs treba da bude ispunjen mirom, radošću i ljubavlju.

Čestitajući Vaskrs, patrijarh Porfirije je istakao da Vaskrs treba da bude ispunjen mirom, radošću i ljubavlju.

"Braćo i sestre, neka je blagosloven mirom, radošću i ljubavlju ispunjen današnji dan, neka su blagosloveni svi blagodaću, ljubavlju, radošću i svjetlošću vaskrsloga Hrista, vi i vaši bližnji i vaši srodnici, komšije i čitav svijet", rekao je patrijarh Porfirije na kraju ponoćne liturgije.

Prema vjerovanju, Isus Hrist je vaskrsao trećeg dana nakon smrti, te ovim praznikom slavi se pobjeda života nad smrću. Vaskrs se obilježava tri dana, a čestita se riječima "Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse".

Nakon liturgija, vjernici se okupljaju u kućama, uglavnom u porodičnom okruženju, uz trpezu sa tradicionalnim jelima, kao i neizostavnom farbanim jajima.

Inače, jaje je simbol obnove prirode i života i radosti za one koji ga poklanjaju i one koji ga primaju. Jaja se farbaju na Veliki petak, a najčešće se koristi crvena boja, koja prema hrišćanskom vjerovanju, simbolizuje Isusovu krv.


BHRT / Agencije