Softić: Smanjena izloženost tržišnim rizicima :: Semberija INFO ::

 

Softić: Smanjena izloženost tržišnim rizicima


SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je da je da je Centralna banka BiH prevazišla po svemu izazovnu 2022. godinu, te je restrukturišući portfolio, smanjila izloženost tržišnim rizicima.

Softić je u sastavu delegacije BiH, prisustvovao je Proljetnom zasjedanju MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Vašingtonu, gdje je sa predstavnicima MMF-a razgovarao o ekonomskoj situaciji u BiH, u svjetlu globalnih ekonomskih kretanja.

Na bilateralnim satancima sa zamjenikom direktora MMF-a Bo Lijem i direktorom ove finansijske institucije za Evropu Alfredom Kamerom, te ostalim visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke, razgovarano je i o izazovima visoke inflacije po ekonomiju BiH, te o odlukama monetarne politike koje se preduzimaju s ciljem očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti.

Guverner Centralne banke je istakao da male zemlje poput BiH ne mogu učiniti mnogo u borbi protiv porasta međunarodnih tenzija niti povećanja svjetskih kamatnih stopa.

Najbolje što mogu učiniti je da se pripreme za spoljne šokove, te povećaju vlastitu otpornost na njih tako što će obezbijediti da nema značajnih makroekonomskih neravnoteža, posebno u fiskalnoj oblasti, dodao je Softić.


Nezavisne novine