Olujna noć srušila rekorde: Registrovano čak 21.500 gromova i munja :: Semberija INFO ::

 

Olujna noć srušila rekorde: Registrovano čak 21.500 gromova i munja


BANjALUKA - U BiH je kasno sinoć došlo do prodora hladnog vazduha na prezagrijano podneblje što je rezultovalo jakom olujom i grmljavinom.

Njemački servis za detekciju munja i gromova do 23.30 sati na području BiH registrovao je više od 21.500 munja i gromova, javljaju Novosti.

- Mnogi gradovi u Potkozarju su ostali bez urednog elektrosnabdijevanja usljed udara groma ili vjetra. U nekim mjestima registrovan je led, a u većini mjesta jak do olujan sjeverac koji je donio osvježenje od vrućina. Obarao je drveće u Banjaluci, Dubici, Prijedoru, Novom Gradu, na Kozari - naveli su.

Oluje su juče u poslijepodnevnim satima zabilježene u sjevernoj Italiji i Austriji, a zatim su se spustile preko Slovenije i Hrvatske do Bosne i Hercegovine.

Nakon jakog nevremena u Banjaluci, sve se proširilo i na druge gradove od Bugojna, Travnika, Zenice pa do Sarajeva gdje je oko ponoći počela grmljavina i kiša.

Nevrijeme napravilo probleme
Materijalna šteta zabilježena je u više gradova širom zemlje. Oborena stabla na ulicama u velikom broju gradova mogu se vidjeti jutros, ali veća materijalna šteta nije prijavljena. U više dijelova grada Banjalučani su ostali bez struje, a u pojedinim naseljima padao je i led.

- Nadležne službe su na terenu od ranih jutarnjih časova i uklanjaju stabla oštećena usljed jakog olujnog nevremena koje je tokom protekle noći pogodilo Banjaluku - rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za komunalne poslove.

Ekipe intervenišu u Parku Mladen Stojanović, Ulici Sime Šolaje, na dječijem igralištu u Novoj varoši, te kod Medicinske elektronike.

Uporedo su ekipe dodatno angažovane na čišćenju grada s obzirom na jak vjetar koji je raznio otpad, a na nekim lokacijama prevrnuo je i kontejnere.

U Mostaru su oborena stabla, ali veća šteta nije prijavljena. Takođe, ni u Sarajevu nema većih šteta. U Travniku se posljedice nevremena vide u tome što je vjetar čupao stabla pa su se tako mnoga našla na putu.

Na području Zenice nije bilo prijavljenih šteta zbog nevremena, ali je tokom noći nakratko nestajalo struje u cijelom gradu zbog udara groma.

Snažno nevrijeme pogodilo je i Gornji Vakuf, gdje je u kratkom roku pala izuzetno velika količina kiše. Tokom noći zbog nevremena na brojnim lokalitetima saobraćalo se otežano, a dolazilo je i do prekida u saobraćaju. Jutros su sve saobraćajnice prohodne, a uslovi za vožnju povoljni, prenosi N1.

Kakvo nas vrijeme očekuje danas
Veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano i vruće. Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima BiH.

Mogući su obilniji pljuskovi i lokalna pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura vazduga većinom između 16 i 21 stepen, na jugu do 26 stepeni Celzijusovih. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 33 i 38 stepeni, na jugu do 41 stepen.

U Sarajevu se očekuje pretežno sunčano vrijeme, a više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najniža jutarnja temperatura vazduha oko 19 stepeni, a najviša dnevna oko 35  stepeni Celzijusovih.


Glas Srpske