Poslanici PD PSBiH o izmjenama zakona o VSTS-u, PDV-u... :: Semberija INFO ::

 

Poslanici PD PSBiH o izmjenama zakona o VSTS-u, PDV-u...


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjeda u Sarajevu, a na dnevnom redu su izmjene i dopune nekoliko zakona.

Obavljena rasprava o izmjenama Zakona o ombudsmanu

Poslanici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Savjet ministara je predložio da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku, jer je riječ o propisu koji je relevantan za proces usklađivanja zakonodavstva BiH sa propisima Evropske unije i u direktnoj je vezi sa ispunjavanjem prioriteta za pristupanje BiH EU.

Poslanik PDP-a Mira Pekić rekla je da neće podržati ovaj zakonski akt navodeći da odredba koja se odnosi na finansiranje institucije ombudsmana nije usklađena sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

Ona je tokom diskusije navela da će, ukoliko zakon bude usvojen, to značiti da je parlament krenuo sa usvajanjem dijela zakona iz 14 prioriteta EU, što istovremeno znači da se evropski zakoni usvajaju pojedinačno.

U obrazloženju se navodi da bi usvajanjem ovog zakona bio ispunjen jedan od 14 ključnih prioriteta iz dokumenta Evropske komisije koji bi BiH trebalo da ispuni s ciljem otvaranja pregovora o pristupanju EU, a odnosi se na "uspostavljanje nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja".

Bez rasprave poslanici su apsolvirali Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Nije prihvaćen prijedlog da se razmatra rezolucija o zaštiti ustavnog poretka BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na početku današnje sjednice nije prihvatio prijedlog poslanika Šerifa Špage (SDA), koji je uime grupe od 14 poslanika predložio da se u dnevni red uvrsti i tekst rezolucije o zaštiti ustavnog poretka Bosne i Hercegovine sa pozivom na odlučno djelovanje.

Ovaj prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Na dnevnom redu izmjene zakona o VSTS-u, PDV-u... 

Poslanici bi tokom dana trebalo da razmotre Prijedlog zakona sa oznakom "EI", (P.Z.E.I.), kojim se, kako su ranije naveli iz Savjeta ministara BiH, potvrđuju određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, te se ispunjava jedna od preporuka Evropske komisije.

Zajednička komisija za ljudska prava podržala je predloženi zakon u drugoj komisijskoj fazi.

Predviđeno je da Predstavnički dom razmatra i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, P.Z.E.I, koji je predložio Savjet ministara BiH.

Usvajanje ovog zakona  važan je iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Jedan od zakona koje će poslanici razmatrati u prvom čitanju je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj.

Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Takođe, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Između ostalog, biće razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, sa mišljenjima Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za ljudska prava koje su dostavile negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ovaj prijedlog zakona ima za cilj da BiH liberalizuje pitanje povrata državljanstva za dio građana koji žele ponovo steći državljanstvo BiH, a kojima se to iz određenih neopravdanih razloga onemogućava u postojećem zakonu – naveo je predlagač.   


BHRT