OBrajan potvrdio dolazak NATO-a u BiH ako EUFOR ostane bez mandata :: Semberija INFO ::

 

OBrajan potvrdio dolazak NATO-a u BiH ako EUFOR ostane bez mandata


Na senatskom Odboru za spoljnu politiku održano je svjedočenje četvero nominiranih diplomata koje je predložila Bijela kuća, a moraju biti potvrđeni u Senatu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, javlja Al Jazeera.

Među njima bio je i Džejms O'Brajan koji je nominiran za poziciju zamjenika državnog sekretara za Evropu.

Senatorka Džejn Šahin je pitala koliko naglašena retorika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv ujedinjenosti BiH može uticati za nestabilnost te postoji li zabrinutost da bi to moglo uticati na obnovu mandata EUFOR u UN-u.

Smanjiti Dodiku kontrolu novca

O'Brajan je odgovorio kako Dodik kontroliše vladu u jednom dijelu Bosne i Hercegovine i kako želi kontrolisati resurse i sva sredstva koja dolaze iz tih resursa.

“Mi smo u mogućnosti da smanjimo njegovu kontrolu novca i to je dio njegovog izazova. Zajedno s EU i visokim predstavnikom mu kažemo da je to neprihvatljivo, da će biti jasne posljedice te da mora odustati od takvog ponašanja”, nastavio je on.

“Vojne snage koje su u Bosni i Hercegovini ključne su po sigurnost. Jasno smo rekli, bile one pod EUFOR-om ili NATO savezom u nekom kapacitetu, njihova je prisutnost ključna.”

O'Brajan je potvrdio da bi, u slučaju da EUFOR-u ne bude produžen jednogodišnji mandat u UN, mirovne snage NATO saveza bile raspoređene u Bosni i Hercegovini.


​Agencije / BHRT