Tamni oblaci nad privredom BiH :: Semberija INFO ::

 

Tamni oblaci nad privredom BiH


BANjALUKA - Svi ekonomski pokazatelji i statistički podaci ukazuju da je trenutna ekonomska situacija mračna, ali i da ni u bliskoj budućnosti neće biti mnogo bolje za veći dio evropskih zemalja, pa i samu BiH, koja će morati da dijeli njihovu sudbinu.


Istakao je ovo za “Glas Srpske” ekonomista Zoran Pavlović navodeći kako zemlje evrozone, ali i BiH koja dijeli njihovu sudbinu zbog ekonomske i tržišne povezanosti, ulaze u sve veće probleme, što se počelo najviše manifestovati kroz sve primjetniji i osjetniji pad industrijske proizvodnje i privrednih aktivnosti.

To se, kako je pojasnio, može vidjeti iz gotovo svih posljednjih izvještaja međunarodnih i domaćih institucija. Prema riječima Pavlovića, razloga i uzroka za to je mnogo. Jedan od njih je monetarna politika centralnih banaka. Monetarni čuvari žele da obuzdaju inflaciju značajnim rastom kamatnih stopa. Ovo čini kredite skupljim, kako za kompanije, tako i za potrošače, što dovodi do sve veće recesije.

- Inflacija u Evropi, međutim, i dalje opstaje na visokom nivou, jer Brisel i dalje finansira ukrajinsku odbranu ogromnim novcem. I to rade političari, nikog ne pitajući. To borbu centralnih banaka čini još težom. Ogroman papirni novac je u opticaju, što onda direktno utiče na inflaciju i pad kupovne moći. I to je nešto što ne pogađa samo evropske zemlje nego i nas, utiče na kupovnu moć naših građana, više kamatne stope i negativna privredna kretanja. Naravno, ako stanu neke fabrike u Njemačkoj i odu u stečaj, to će uticati na neke od naših privrednih subjekata koji su izvozno orijentisani. Bojim se da ovdašnje vlasti nisu svjesne situacije u kojoj se naša privreda trenutno nalazi. Odlazi nam i radna snaga. Gubimo je u procentima koji su zabrinjavajući. Da zaključim, svi ovi negativni privredni trendovi rezultat su toga, zbirno gledajući - kaže Pavlović. 

Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Njemačka, evropska lokomotiva, tokom ove godine će doživjeti veliki privredni pad. Da situacija nije sjajna te da je vrijeme za uzbunu i kod nas, dok ne bude prekasno, svjedoče posljednji podaci Zavoda za statistiku BiH koji otkrivaju da je u junu ponovo zabilježen mjesečni i godišnji pad prometa industrije. Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u junu ove godine, u poređenju s majem, ostvario je pad od 2,3 odsto, dok je na godišnjem nivou promet industrije zabilježio pad od čak 8,1 odsto.

Teška ekonomska situacija u evrozoni, pogotovo u Njemačkoj, koja je jedan od najvećih trgovinskih partnera BiH, nesumnjivo uzima sve više danak i na našem tržištu, utičući na sve anemičniju privrednu krvnu sliku.

Pavlović kaže da, nažalost, nije optimista kada se govori o ekonomskim izgledima Evrope, te upozorava da veliki broj evropskih država najvjerovatnije očekuje bolan ekonomski pad, što će se, kako je istakao, poput cunamija preliti i na ove naše prostore.

Ono što bi dodatno moglo otežati već ionako tešku i komplikovanu situaciju, kako u borbi sa inflacijom, tako i kada je u pitanju likvidnost preduzeća, kako kaže, jeste novi rast cijena hrane, ali i energenata, posebno sirove nafte, do kojeg je došlo zbog rasta tražnje, a smanjene ponude na tržištu. Barel je samo u posljednjih tridesetak dana poskupio za oko 14 dolara. Prema nekim procjenama, nafta bi do kraja ove godine mogla ići čak i na 100 dolara.

Krediti

Centralne banke prijavile su, zbog rasta kamata, oštriji pad potražnje za kreditima od strane preduzeća nego što je očekivano, na najniži nivo u posljednjih 20 godina. Pokazalo je ovo kvartalno istraživanje Evropske centralne banke u kom stoji da se evropski privrednici sve manje zadužuju, a stručnjaci ukazuju da bi to što ne uzimaju pozajmice za investicije i razvoj moglo biti pogubno za ekonomiju Evrope u narednom periodu.


Glas Srpske