Napukao most Počitelj :: Semberija INFO ::

 

Napukao most Počitelj


ČAPLjINA - Početkom jula je spojen most Počitelj na korodoru 5C, jedan od najviših i najkompleksnijih mostova u tom regionu, međutim prije 15 dana je jedan dio konstrukcije napukao.

Most je ugrožen na jednom od spojeva, između stubova S3 i S4 gdje su se pojavile pukotine. Do oštećenja je došlo prilikom radova, a na mjestu pukotine je postavljena zaštita.


Iz Autocesta FBiH su za Kliks potvrdili da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te da se radi na sanaciji.

-Bitno je da nije ugrožena stabilnost mosta te da isto neće imati trajne posljedice - naglasila je portparolka Autocesta FBiH Narcisa Livnjak Borić.

Ovaj most je visok više od 100 metara i dug skoro jedan kilometar što ga čini jednim od najviših u tom regionu i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C.

Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u periodu pred nama može očekivati dinamičnije izvođenje radova, međutim došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene. Očekuje se da će na jesen ove godine biti potpuno završena gradnja.

Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 evra bez PDV-a.

Izgradnjom mosta Počitelj premošćuje se magistralni put M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo - Ploče.


Glas Srpske