Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori - pitanje ljudskih prava :: Semberija INFO ::

 

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori - pitanje ljudskih prava


U Novom Gradu održan je sastanak o problemu Trgovske gore. Poručeno je da je izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice – pitanje ljudskih prava. Razmotreni su dosadašnji rezultati i budući pravci djelovanja. Izgradnja odlagališta radio-aktivnog ostapada na samo 800 metara od Novog Grada kršenje je Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, poruka je sa sastanka. U sprečavanju tog projekta hrvatskih vlasti učestvovaće i Ministarstvo za ljudska prava u Savjetu ministara.

- Ovdje postoji strah ljudi za živote, za zdravlje, za imovinu, za egzistenciju. Ja hoću da kažem da ćemo u narednom periodu razmatrati i bezbjednosni aspekt, ovdje očigledno postoji mnogo bezbjednosnih izazova, a naša obaveza je da zaštitimo ljude iz rtepublike Srpske i FBiH - naglasio je Košarac.

- Ja sam predložio kolegama da prebacimo lopticu i u Hrvatsku i u Beč i u Stazbur, da održavamo pres konferencije u tim mjestima, da ragovaramo sa eminentnim ljudima - rekao je ministar ljudskih prava u Savjetu ministara Sevlid Hurtić. BiH ima podršku Slovenije, Srbije i Mađarske, a zatražiće i podršku Njemačke i Austrije. Zatražen je i sastanak sa Komisijom Međunarodne konvencije o prekograničnim uticajima na životnu sredinu.

- Ono što moram da kažem je da smo uradili izvarnredan posao sa komentarima na izradu sadržaja Studije uticaja na životnu sredine koju je pokrenula Republika Hrvatska i to će nam biti dodatna argumentacija kojom idemo prema Komisiji ESPO konvencije - rekao je ministar građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik. Najavljeno je da će BiH angažovati međunarodnu advokatsku kancelariju, nakon što je to ranije uradila Hrvatska. Sastanku su pristustvovali načelnici Novog Grada i Kostajnice, gradonačelnik Prijedora i predstavnici Kozarske Dubice i Unsko-sanskog kantona.

- Republika Srpska i BiH su povukli korake gdje smo postali zaista ozbiljna priča u suzbijanju ideje da je Trgovska gora lokacija za skladište, odnosno odlagalište, da smo na sve one poteze hrvatske strane pravovremeno reagovali - naveo je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača. Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH. To bi potencijalno ugrozilo više od 200.000 građana u Srpskoj i FBiH.

(RTRS)