Domaće ili uvozno: Koliko kupujemo domaće proizvode? :: Semberija INFO ::

 

Domaće ili uvozno: Koliko kupujemo domaće proizvode?


Da su domaći proizvodi zdraviji, kvalitetniji, te da kupovinom domaćih proizvoda pomažemo domaće gospodarstvo, možemo čuti svakodnevno. Ali, koliko je uopće domaćih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine i kako ih prepoznati? Da li građani BiH kupuju domaće proizvode?

Vodeći se starom izrekom "Zdravlje na usta ulazi" građani kažu da kupuju domaće, provjerene proizvode.

-Trudim se da saznam, naravno, ne kupujem napamet nego kod određenih trgovaca.
-Ja najviše preferiram domaće jer i sama proizvodim i svakome bih savjetovala da uzima domaće jer je to stvarno i kvalitetnije.

Prodavci sa kojima smo razgovarali tvrde da nabavljaju domaće proizvode, kako bi svojim mušterijama obezbijedili što zdravije i kvalitetnije voće i povrće. Ističu da se, zbog niskih cijena uvezenih proizvoda u tržnim centrima, građani često odlučuju za drugu varijantu.

-Proizvodi su 100 odsto domaći Hercegovački i visočki. Radimo kvalitetnu domaću bosanskohercegovačku robu, osim one robe iz uvoza koje nema na našem podneblju.
-Pretežno je roba iz Čapljine i Metkovića. Preferiram domaću robu.

Domaći proizvodi su u nepovoljnom položaju u odnosu na uvozne, a kupci teško mogu prepoznati domaći proizvod, kazali su nam predstavnici privrednih komora u Bosni i Hercegovini. Iz Spoljnotrgovinske komore BiH objasnili su nam šta tačno znači domaći proizvod.

BELMA ALIHOdžIĆ, Sektor za makroekonomski sistem STK BiH

"Definicija domaćeg proizvoda je da je 50 odsto sirovina upotrebljenih za dati proizvod iz Bosne i Hercegovine. Proizvod nastao od 50 posto sirovina iz BIH, to se smatra domaćim proizvodom."

MIRSAD JAŠARSPAHIĆ, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH

"Vi kada kupujete proizvod koji je proizveden u Bosni i Hercegovini, sav iznos koji vi platite ostane u BiH. Iz tih sredstava se na različite načine putem porezne politike ta sredstva vraćaju u škole, zdravstvo, ceste... Ukoliko kupite uvozni proizvod, sve sem onog PDV-a ide vani."

DEJAN RAUŠ, Privredna komora Republike Srpske

"Kapitalističko je društvo, kapitalističko je vrijeme, tako da je to jedna otvorena utakmica između domaćeg i stranog, ali kažem još jednom mi insistiramo na onom našem projektu Naše je bolje."

Hoće li građani kupiti domaće ili uvozno, određuje cijena, kazali su nam iz Udruženja za zaštitu potrošača.

JOVAN VASILIĆ, Udruga za zaštitu potrošača "Zvono"

"Na osnovu onoga što potrošači kažu vjeruju da je domaće na neki način bolje i kvalitetnije. Kad se kaže naš domaći proizvod, još vlada mišljenje u narodu da je sve što je sa područja bivše Jugoslavije naš domaći proizvod."

Građani smatraju da je domaće zaista i kvalitetnije. Da li će sebi to priuštiti, diktira platežna moć. A od toga koliko plati uvozni lobi zavisi koliko će biti domaćih a koliko uvoznih proizvoda na prodajnim mjestima u BiH, naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.


BHRT