Sve četiri kandidata za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika u pat-poziciji :: Semberija INFO ::

 

Sve četiri kandidata za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika u pat-poziciji


SARAJEVO - Nijedan od četiri prijavljena kandidata za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika nema trenutno dovoljan broj glasova da bi bio izabran za tu funkciju, a kako sada stvari stoje, odluku kome će pripasti to mjesto donijeće SNSD i HDZ BiH.

Bošku Šiljegoviću, koji je na poziciji parlamentarnog vojnog povjerenika proveo 14 godina, mandat je istekao još u martu ove godine, nakon čega je pokrenuta procedura izbora njegovog nasljednika.

Proceduru je pokrenula Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, a na njihovu adresu prema saznanjima “Glasa Srpske” stigla su četiri imena i to Zoran Žuža, koji je kandidat SNSD-a, dok je Nikola Lovrinović prijedlog HDZ-a BiH. Pored njih komisija je dobila još dva imena i to Mehmeda Bradarića iz SDP-a, dok i SDA ima svog kandidata i to Hazima Rančića.

- Trenutno imamo jednu tešku situaciju u smislu pat-pozicije. Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost broji 12 članova, odnosno šest iz Predstavničkog i isto toliko i iz Doma naroda, koji su i predstavnici konstitutivnih naroda. Kandidat da bi bio izabran za parlamentarnog vojnog povjerenika treba da dobije najmanje sedam glasova - rekao je “Glasu” Šiljegović.

Žuža bi, kako sada stvari stoje, mogao da ima četiri glasa, Lovrinović tri, a ostalih pet glasova iz komisije pripalo bi kandidatima SDP-a i SDA.

- Niko od njih na kvalifikovanoj komisiji ne može dobiti sedam glasova, a niko neće da odustane od svog kandidata. Vjerovatno će proces izbora parlamentarnog vojnog povjerenika biti poništen dok ne bude postignut politički dogovor, odnosno da li će to mjesto pripasti Srbima ili Hrvatima, jer Bošnjacima svakako ne bi trebalo da pripadne, oni imaju ministra odbrane, ali i predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i generalnog inspektora - kazao je Šiljegović.

Smatra da njegov nasljednik treba da bude iz reda srpskog ili eventualno hrvatskog naroda.

- Statusno ta pozicija je u rangu zamjenika ministra, a institucionalno nezavisna institucija Parlamenta BiH. Moraće tu da bude postignut politički dogovor lidera na nivou BiH. SDA vjerovatno neće povući svog kandidata jer su opozicija i imaju tri glasa u Zajedničkoj komisiji. Ostaje dakle još devet glasova, od kojih sedam mora da osvoji kandidat za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika - kazao je Šiljegović.

Njegove navode potvrdili su i u Zajedničkoj komisiji, gdje navode da SNSD neće prepustiti poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika Bošnjacima.

- Na sjednici komisije još nije razmatran prijedlog kandidata za parlamentarnog vojnog povjerenika. Plan je da se politički akteri usaglase kome će ta pozicija pripasti. Prema stavu predstavnika Srpske smatramo da na toj funkciji treba da bude Srbin. Međutim, kolege iz HDZ-a smatraju da na toj poziciji treba da bude neko iz hrvatskog naroda - rekla je “Glasu” član Zajedničke komisije za odbranu iz bezbjednost Sanja Vulić i dodala da će u skladu sa dogovorom političkih aktera i glasati na sjednici komisije.

Procedura

Nakon što parlamentarni vojni povjerenik bude izglasan na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, treba da dobije i saglasnost Predstavničkog i Doma naroda.

Nakon toga sve se ponovo vraća na Predstavnički dom, gdje parlamentarni vojni povjerenik treba da položi zakletvu.

- Ta procedura u normalnim okolnostima trebalo bi da traje mjesec i po do dva - kaže Boško Šiljegović.


​Glas Srpske