Zbog propusta Vlade FBiH učenici ostali bez besplatnih udžbenika :: Semberija INFO ::

 

Zbog propusta Vlade FBiH učenici ostali bez besplatnih udžbenika


Foto: Ilustracija
Učenici osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona, uzrasta od prvog do petog razreda, ostaće ove školske godine bez besplatnih udžbenika koje je, prema ranijem dogovoru, trebala finansirati Vlada Federacije BiH.

Ovu informaciju potvrdio je Edvin Alijanović, ministar obrazovanja u Vladi USK.

"Naša vlada se opredijelila za nabavku udžbenika od šestog do devetog razreda, koji su skuplji i da budemo sigurni da će oni biti nabavljeni. Međutim , federalna Vlada nije nam doznačila obećana sredstva za kupovinu udžbenika učenicima nižih razreda, a to su opravdali tehničkom greškom", kaže Alijanović.

Prema njegovim riječima, iz Vlade FBiH stiglo je naknadno opravdanje da bi za pomenuta sredstva trebalo izvršiti rebalans budžeta, što je, opet, komplikovana i dugotrajna procedura koja bi oduzela dosta vremena. Alijanović je ovom prilikom istakao kako će Vlada USK realizirati svoja ranija obećanja, te da će za učenike od šestog do devetog razreda biti nabavljeni potrebni udžbenici koje će oni dobiti u svojim školama.

Sve ovo je izazvalo negodovanje i ogorčenje kada su u pitanju roditelji učenika, s obzirom na to da će biti izloženi neplaniranim i ne tako malim troškovima.

U međuvremenu, u mnogim školama na području USK nastala situacija se pokušava riješiti razmjenom starih udžbenika, dok je općina Bosanski Petrovac izdvojila sredstva za kupovinu udžbenika učenicima prvih razreda.
"Postavili smo na internet stranicu naše škole obavijest da roditelji čiji su učenici prošle godine dobili besplatne udžbenike od prvog do petog razreda, ukoliko mogu, donesu sačuvane udžbenike kako bismo ih podijelili djeci. Za sada je odziv dosta dobar", kaže Sanjin Bećirović, direktor Osnovne škole Harmani u Bihaću.
 
(Nezavisne)