Tuzlanski aerodrom našao zamjenu za Wizz Air :: Semberija INFO ::

 

Tuzlanski aerodrom našao zamjenu za Wizz Air


Tuzlanski aerodrom saopštio je da je u završnoj fazi pregovora s prevoznikom koji će zamijeniti Wizz Air, koji će zatvoriti svoju bazu u gradu i ukinuti većinu svojih ruta ove sedmice. Riječ je oavioprevozniku koji nije Ryanair koji je prekinuo svoje operacije iz Tuzle ranije ovog ljeta.

"U pregovorima smo s dva prevoznika. Jedan od njih spreman je započeti s radom ovog novembra. Uvjereni smo da će to biti adekvatna zamjena. Aviokompanija bi za početak imala jedan avion baziran u našem aerodromu, što bi joj omogućilo preuzimanje dijela putničkog potencijala koji će ostati neiskorišten nakon smanjenja operacija Wizz Aira", rekao je generalni direktor Aerodroma Tuzla Dževad Halilčević, prenosi Ex-Yu aviation..

Halilčević je napomenuo da razgovori još uvijek traju.

“Još traju opsežni pregovori i nakon što sve finaliziramo, službeno ćemo uspostaviti saradnju te ćemo moći iznositi više detalja”, kaže on.

Prošlog mjeseca, hrvatski stručnjak ACMI Trade Air potvrdio je da je u pregovorima sa Aerodromom Tuzla oko stacioniranja jednog od svojih aviona iz porodice Airbus A320 u gradu. Trade Air je spreman dati svoje avione na wet leasing tuzlanskom aerodromu, dok bi potonja morala planirati rute i prodaju. Wet-lease uključuje avionsku firmu koja ustupa svoj avion, posadu, održavanje i osiguranje drugom subjektu. Nejasno je je li Halilčević u ovom slučaju mislio na Trade Air.

Tokom posljednjeg punog mjeseca rada Wizz Airove baze u Tuzli ovog avgusta, aerodrom je primio rekordnih 70.088 putnika, što predstavlja povećanje od 36,3% u odnosu na prošlu godinu i 5% više u odnosu na prethodni rekord u avgustu tokom predpandemije 2019. Od januara do avgusta, tuzlanski aerodrom opslužio je 503.644 putnika.

Brojka predstavlja porast od 101,6% u odnosu na isti period prošle godine i rast od 48,7% u odnosu na 2019.

"Nastavljamo s njima (Wizz Airom) razgovore, ali nikakav konkretan dogovor nije postignut. Žao nam je zbog ovakvog razvoja događaja jer je Wizz Air bio izuzetno važan našim putnicima", zaključio je Halilčević.

Niskobudžetni prevoznik je jedini avioprevoznik koji leti u Tuzlu na redovnoj osnovi. Do kraja sedmice održavaće samo tri rute izvan grada, dok će njegova dva aviona biti premještena na drugu lokaciju.

(Nezavisne)