Košarac će zatražiti sastanak s OBA-om zbog Helezove izjave o navodnom Dodikovom bijegu iz BiH :: Semberija INFO ::

 

Košarac će zatražiti sastanak s OBA-om zbog Helezove izjave o navodnom Dodikovom bijegu iz BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da će naredne sedmice zatražiti sastanak sa rukovodstvom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH zbog, kako je naveo, neistinitih i spekulativnih navoda ministra odbrane Zukana Heleza.

"Helez kaže da ima obavještajne podatke o tome da predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik planira bijeg?! Notorna laž... Da nije žalosno, ne bi bilo čak ni smiješno. Na kakve podatke se Helez poziva - jesu li to podaci nekih paraobavještajnih institucija u Federaciji BiH ili nekih parastruktura u Oružanim snagama BiH? Istiniti podaci nisu, u svakom slučaju", rekao je Košarac.

Upitao je "kako je uopšte moguće da se bilo ko, a kamoli ministar odbrane, u javnosti poziva na kvaziobavještajne podatke?"

"Naravno, u BiH je to moguće ako vam je, kao što Helezu jeste, cilj diskreditacija institucija Republike Srpske i stavljanje mete na čelo njenom predsjedniku", napisao je Košarac na društvenoj mreži "Instagram".

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez, gostujući u emisiji BHT1 uživo BHRT-a, izjavio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priprema bijeg te da postoje obavještajni podaci o tome.

Na njegovu izjavu reagovao je i sam Dodik, koji je naveo da Helez "krši sve moguće propise i pokušava nametnuti BiH koju on želi", te da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno da se bavi odbrambenim pitanjima.


BHRT