Srbi ostaju bez mjesta direktora SIPA? :: Semberija INFO ::

 

Srbi ostaju bez mjesta direktora SIPA?


Sarajevo - Imenovanje novog direktora Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH je odgođeno da daljeg nakon prijave da neko od kandidata ispunjava uslove za penziju, a to bi, tvrde sagovornici “Glasa Srpske”, moglo da zakomplikuje rad te agencije, ali i ostavi Republiku Srpsku bez ijedne čelne pozicije u bezbjednosnom sektoru na nivou BiH.

Aktuelnom direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe 5. novembra, zbog čega je i raspisan novi konkurs, a Nezavisni odbor Parlamenta BiH započeo je proceduru imenovanja novog čelnika. Na konkurs je stiglo ukupno pet prijava, a utvrđeno je da četiri kandidata ispunjavaju uslove. To su, uz Stanića, koji je ponovo konkurisao, i bivši direktor SIPA Goran Zubac, aktuelni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum te policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa, a odbačena je prijava policajca iz Banjaluke Njegoša Jovanovića.

Situacija je zakomplikovana u ponedjeljak, kada je Nezavisni odbor prekinuo sjednicu i zatražio dodatne informacije, na koje, prema tvrdnjama pojedinih sagovornika “Glasa Srpske”, nemaju pravo.

Iz odbora je, prije sjednice, rečeno da će nakon intervjua sa kandidatima sačiniti rang-listu i proslijediti je ministru bezbjednosti BiH, koji imenuje direktora SIPA, ali je na iznenađenje mnogih objelodanjeno da su u petak dobili prijavu da neki od kandidata ispunjavaju uslove za penziju.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija saopštio je nakon prekinute sjednice da je neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora direktora te potvrdio da su svi intervjui obavljeni.

- Sjednicu ćemo nastaviti nakon što dobijemo neke odgovore. Primili smo predstavku u kojoj je navedeno da je Nezavisni odbor spreman da svjesno krši zakone favorizujući jedne, a zanemarujući druge kandidate, koji navodno ispunjavaju uslove za penziju. Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju - rekao je Obralija.

Pravni stručnjaci, s druge strane, tvrde za “Glas Srpske” da je Nezavisni odbor izašao iz okvira propisanog zakonom.

- Odbor je prilikom konkursne porocedure morao navesti i to ako su godine staža uslov za poziciju direktora, a to u prethodnim konkursima za ovu i druge čelne policijske pozicije na nivou BiH nije navođeno niti je traženo da se dostave podaci o godinama staža - tvrdi sagovornik “Glasa Srpske”.

Konstatuje da bi se stvar u vezi sa izborom direktora mogla pretvoriti u trakavicu, da kandidati pokrenu sudski spor i da se cijela stvar vuče u nedogled. S druge strane, SIPA bi mogla ostati bez direktora.

- Ako aktuelni direktor ispunjava uslove za penziju i odluči da napusti čelnu poziciju SIPA, Republika Srpska bi praktično došla u situaciju da na čelnoj poziciji u bezbjednosnom sektoru nema svoj kadar. Tada bi tom agencijom rukovodili Hrvati i Bošnjaci do izbora direktora - kazao je naš sagovornik.

“Nije tragedija”

Perica Stanić je nakon razgovora sa članovima Nezavisnog odbora rekao da je intervju prošao korektno i da iskusni ljudi sjede u tom odboru.

- Ako budem ponovo izabran za direktora biće mi čast, a ako ne budem, neće biti nikakva tragedija - kratko je rekao Stanić.

Glas Srpske