„Crni petak“ u FBiH „pojeo“ 346, a u Srpskoj 27 miliona KM! :: Semberija INFO ::

 

„Crni petak“ u FBiH „pojeo“ 346, a u Srpskoj 27 miliona KM!


U trgovinama širom Bosne i Hercegovine proteklog petka trgovine je obilježio tzv. "Crni petak", dan kada bi proizvodi i usluge trebale biti znatno snižene što širom svijeta izaziva pravu pomamu kupaca.
 
Povećana prodaja znači i povećan promet i prihod kompanija, ali i punjenje državne kase od poreza.
Proteklog petka, 24. novembra, poreske uprave Federacije BiH i Republike Srpske zabilježile su veći promet nego ostalim danima u godini.
 
Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. novembra na "Crni petak" u ovom entitetu fiskalne kase su registrovale promet od čak 346 miliona KM što je rekordan iznos u jednom danu.
 
Poređenja radi, sedam dana ranije, 17. novembra promet u FBiH je iznosio 191 milion KM. Takođe, mjesec dana ranije, tačnije 27. oktobra promet u FBiH je iznosio 216 miliona KM, što govori da su građani FBiH ipak više kupovali na "Crni petak".
 
Za ovogodišnji crni petak u radnjama širom Republike Srpske prometovano je malo više od 27 miliona KM što je oko sedam miliona maraka manje u odnosu za prošlu godinu.
 
"Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj, na dan 24.11.2023. godine iznosio je 27.032.728 KM, dok je na dan 25. novembar prošle godine iznosio 34.400.913 KM", rekli su za portal Kliks iz Poreske uprave RS.
 
Podsjetimo, "Crni petak" obilježava se posljednjeg petka u novembru i naročito je popularan u Americi zbog velikih sniženja svih vrsta artikala - odjeće, obuće, igračaka, kućnih aparata, namještaja itd.
 
S obzirom na to da je u pitanju kraj godine, ovaj posebni petak je prilika trgovcima da prodaju višak robe po nižim cijenama što u BiH nije čest slučaj s obzirom da mnogi trgovci ne obaraju cijene u značajnom postotku.

(Glas Srpske)