Prioritet implementacija dogovora iz Laktaša, a ne izmjene Ustava :: Semberija INFO ::

 

Prioritet implementacija dogovora iz Laktaša, a ne izmjene Ustava


Foto: RTRS
Sastanak predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su danas u Sarajevu organizovale stranke "trojke" bio je pokušaj da se na dnevni red stave izmjene Ustava BiH što nije prioritet, već je to implementacija dogovora iz Laktaša, izjavio je član Glavnog odbora i Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

- Čini mi se da se pokušava dogovor iz Laktaša derogirati pod uticajem nekih koji žele da modeliraju rješenja - rekao je Košarac poslije sastanka

Košarac smatra da bi bilo korektno od partnera u vlasti iz Federacije BiH da su izmjene Ustava i primjene presuda međunarodnih sudova predložili za dnevni red nedavnog sastanka u Laktašima.

Košarac smatra da je današnji sastanak pokušaj skretanja pažnje sa dogovora iz Laktaša, te je istakao da će i dalje raditi na implementaciji tog dogovora, jer smatra da je dobar za evropski put BiH.

Čedomir Stojanović iz DEMOS-a je rekao da je svaki sastanak i razgovor dobar, a na današnji sastanak je iznio primjedbe da je nedovoljno pripremljen.

On je naveo da je na sastanku u Laktašima mnogo tema usaglašeno, ističući da današnji razgovori nisu nastavak nedavnih iz Laktaša.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković izjavio je da na sastanku nisu bili ponuđeni nikakvi prijedlozi.

Petković je rekao da ustavne promjene nisu sveta knjiga da se o njima ne može razgovarati, ali da zbog činjenice da se sastanku nisu odazvale stranke opozicije, a da je za izmjene Ustava potrebna dvotrećinska većina, to nije moguće uraditi bez opozicije.

Iz Srpske poruka da je u ovom trenutku zbog nastavka evropskog puta i dobijanja datuma početka pregovora sa EU važnije implementirati dogovor političkih partija iz Laktaša.

Sastanku u ime SNSD-a prisustvovali su potpredsjednik stranke Nebojša Radmanović i član Glavnog odbora Staša Košarac, zatim Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Čedomir Stojanović iz DEMOS-a, u ime Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, Darjana Filipović i Slavko Matić iz HDZ-a BiH, Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Na današnji sastanak nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz Federacije BiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta.

(RTRS)