ŠAROVIĆ: VJERUJEMO U USPJEH NAŠE INICIJATIVE ZA DEBLOKADU RADA PARLAMENTA BIH :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ: VJERUJEMO U USPJEH NAŠE INICIJATIVE ZA DEBLOKADU RADA PARLAMENTA BIH


Predsjednik SDS i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović rekao juče da su SDS i PDP pokrenuli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koje bi trebale dovesti do deblokiranja rada ovog doma.

"Smatramo da je naša inicijativa legitimna i ozakonjena i da ima za cilj omogućiti normalno funkcionisanje Predstavničkog doma PSBiH. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi koja je i legitimna i društveno opravdana", rekao je Šarović.

Istakao je da ekonomija u BiH trpi zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH, jer mnogobrojni sporazumi stoje na čekanju.

"Mislim da ćemo uspjeti osigurati i podršku drugih stranaka. Za sada je 14 poslanika potpisalo ovu inicijativu, a tek smo počeli prikupljanje potpisa", kazao je Šarović.

On je rekao da se izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma PSBiH odnose na omogućavanje formiranja stalnih parlamentarnih tijela, odnosno komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje državnog organa zakonodavne vlasti.

Objasnio je da je suština u tome da članove komisija, ako stranke ne mogu postići dogovor, bira Kolegij Predstavničkog doma PSBiH, a ukoliko ni tu ne bude dogovora, onda komisije formiraju stranke koje su spremne delegirati svoje poslanike u radna tijela.

On smatra da će vanredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH vjerovatno biti zakazana za iduću sedmicu, a da će se početkom sedmice definitivno znati precizan datum. Šarović je kazao da očekuje pozitivan signal od svih stranaka koje žele da rade.

SDS Republike Srpske