Američka ambasada osudila napad na mladiće kod Stoca :: Semberija INFO ::

 

Američka ambasada osudila napad na mladiće kod Stoca


Izvor: Fena (H.S.) / BHRT

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju čin nasilja i zastrašivanja sinoć nad četvoricom mladića Bošnjaka kod Stoca, saopštila je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države osuđuju sve činove nasilja i netolerancije jer narušavaju društvenu koheziju BiH i podrivaju njenu sigurnost i stabilnost.

"Sinoćnji napad bio je posebno užasan. Pozivamo nadležna tijela u BiH da hitno i temeljito istraže ovaj brutalan čin i osiguraju da on ne postane još jedan neriješeni nasilni incident za koji niko nije kažnjen. Takođe pozivamo političke čelnike zemlje da promovišu i stvore okruženje pogodno za mir i pomirenje", navedeno je iz Američke ambasade na društvenoj mreži X.

Podsjetimo, grupa od desetak osoba sinoć je kod Stoca bejzbol palicama i bakljama napala četiri mladića.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da je M.A. (2004.) iz Poplašića-Stolac prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnom cestom iz Mostara prema Stocu, kada je u mjestu Masline Stolac došlo do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V, NN registracijskih oznaka.

Dodaje se da su palicama lupali po njegovom vozilu, bacali baklje te nasrnuli na osobe koje su se skupa s njim nalazile u vozilu, nakon čega su ih palicama udarali po čitavom tijelu.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar saopštio je na svom Fejcbyk profilu da je u Stocu noćas pretučeno četvero povratničke djece. 

Dizdar je naveo kako su se premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i Federalna vlada aktivno uključili u slučaj napada na mlade Stočane i da se očekuje brzo privođenje odgovornih.

On je naglasio je da nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano.