Izaslanstva BiH i EU o narednim koracima nakon otvaranja pristupnih pregovora :: Semberija INFO ::

 

Izaslanstva BiH i EU o narednim koracima nakon otvaranja pristupnih pregovora


Izvor: BHRT (H.S.)

Sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Evropske unije, koji je održan u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije, organizovan je s ciljem razgovara i pregleda sljedećih koraka za BiH i objašnjenja pregovaračkog procesa, naročito u smislu pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio je izaslanstvo Bosne i Hercegovine na ovom prvom uvodnom sastanku nakon otvaranja pristupnih pregovora s BiH, te je kazao da iznimno cijeni proaktivan pristup Evropske unije, otvaranje pregovora o članstvu s BiH i usklađenost interesa, što djeluje kao sidro za vanjsku politiku BiH. 

Napomenuo je da je ovaj sastanak od iznimne važnosti jer će sveobuhvatno ocrtati nadolazeće obaveze koje će se u budućnosti rješavati zajedničkim radom i zalaganjem, kao i stvaranjem institucionalnog okvira za reformu društva u BiH i stvoriti još jaču i učinkovitiju podloga za daljnje djelovanje.

Takođe, istakao je kako je BiH uradila mnogo posla, posebno u provedbi reformi i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, što dokazuje kredibilitet i opredijeljenost zemlje u procesu pristupanja.

Referirao se na zakone koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a spadaju među ključne prioritete, od reforme pravosudnog sistema, borbe protiv pranja novca, finansiranja terorizma do fiskalne politike, kao i na Sporazum o statusu s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, Frontex, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.