Rezolucije NSRS o neutralnosti nema u NATO dokumentu :: Semberija INFO ::

 

Rezolucije NSRS o neutralnosti nema u NATO dokumentu


Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS ne pominje se u Programu reformi BiH.

 

Vijesti.ba ekskluzivno objavljuju sadržaj Programa reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, nakon što bude potvrđen izbor Savjeta ministara BiH.

U ovom dokumentu kaže se da je BiH „predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu''. Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS ne pominje se u Programu reformi BiH.

Dokument Predsjedništvo BiH usvojilo je 19. novembra, ali njegov sadržaj do danas nije bio poznat javnosti.

Dokument koji objavljuju Vijesti.ba, danas je navodno dostavljen političkim strankama u Republici Srpskoj uoči posebne sjednice NSRS.

Program reformi sadrži 21 stranu i podijeljen je na pet oblasti:

 

1. Politička i ekonomska pitanja;

2. Odbrambena i bezbjednosna pitanja;

3. Pitanje resursa;

4. Bezbjednosna pitanja;

5. Pravna pitanja.


U dokumentu se navodi da je BiH, kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om, polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, prenose Vijesti.ba.

„BiH podnosi NATO-u ovaj dokument 'Reformski program BiH'. BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamenta BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva“, navodi se u dokumentu.

Podsjeća se da je sadašnja osnova saradnje između BiH i NATO-a zvanično počela u decembru 2006. potpisivanjem Okvirnog dokumenta sa NATO-om, te da je uspostavljena diplomatska misija u sjedištu NATO-a u Briselu, Kancelarija za vezu u Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu u Monsu i štabni oficir je na dužnosti u Komandi Združenih savezničkih snaga u Napulju. Od tada BiH učestvuje u nekoliko NATO programa.

U dokumentu se navodi da je u decembru 2018. godine Sjeveratlantski savjet dao do znanja da je spreman prihvatiti Godišnji državni program (ANP) od BiH, prenose Vijesti.ba.

Ističe se da, iako BiH nije trenutno članica NATO-a, pokazala je spremnost dati aktivni doprinos ovom vojnom savezu i učestvovati u operacijama podrške miru, kao i da je zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa NATO-om kroz učešće u zajedničkim vježbama, vježbama odgovora na krize, te u operacijama podrške miru.

"BiH je odlučna u namjeri da bude pouzdan partner, sposoban da pruži doprinos u borbi protiv globalnih bezbjednosnih izazova, kako bi se očuvao trajni mir i bezbjednost u euroatlantskom području. U ovom kontekstu, uzeti su u obzir i regionalni aspekti integracije i saradnje Zapadnog Balkana sa NATO-om“, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

 

Odnosi sa NATO-om

Dio dokumenta govori o odnosu BiH i NATO-a, te se nigdje ne spominje Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti RS.

Spoljna politika BiH usmjerena je ka očuvanju i poboljšanju trajnog mira, bezbjednosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti.

Proces saradnje između BiH i NATO-a počeo je u decembru 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta, čime se BiH pridružila Partnerstvu za mir, i od tada BiH preduzima korake kako bi dostigla NATO standarde demokratskih vrijednosti i interoperabilnosti sa NATO-om.

U skladu sa svojim sposobnostima i kapacitetima, BiH aktivno učestvuje u operacijama podrške miru, trenutno u NATO vođenoj misiji „Odlučna podrška“ u IR Afganistan. Kao partnerska zemlja NATO-a, BiH je zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa NATO-om, uključujući u učešće u zajedničkim vojnim vježbama i vježbama odgovora na krize, kao i u operacijama podrške miru.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da je BiH spremna da učestvuje u NATO vođenom privremenom civilnom prisustvu u IR Afganistan, nakon završetka misije „Odlučna podrška“.

Pristupanjem NATO programu Partnerstvo za mir, BiH je pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a što prije i u svim segmentima. BiH je prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih spoljnopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO PARP i IPP programa.


(BN/Vijesti.ba)