ARNAUT NE ODUSTAJE: Smanjenje otpremnina političarima ponovo u Parlamentu BiH :: Semberija INFO ::

 

ARNAUT NE ODUSTAJE: Smanjenje otpremnina političarima ponovo u Parlamentu BiH


Pred poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 4. februara 2020. godine ponovo će se naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.



– Napominjem da se radi o istom prijedlogu zakona (smanjenje otpremnina) koji je odbijen na 3. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 16. januara 2020. godine. Uzimajući u obzir naknadne izjave određenih poslanika da su greškom glasali protiv ovog prijedloga zakona te da omjer glasanja ukazuje na to da bi ispravkama tih grešaka zakon mogao biti usvojen, prijedlog ponovo podnosim – napisao je u obrazloženju Arnaut.

Zaposleni u institucijama BiH ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visni svojih šest ostvarenih neto plata isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plate koju zaposleni ima.

Naprimjer, članovi Predsjedništva BiH imaju pravo na otpremninu u minimalnom iznosu od 29.820 KM, ministri u Savjetu ministara BiH minimalno 25.347 KM, ombudsmeni minimalno 23.856 KM i tako dalje. Ovi iznosi su u pravilu bili viši zbog naknada za minuli rad i sličnih naknada koje se dodaju na osnovnu platu i ulaze u neto platu.

Predloženi zakon zadržava pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plata u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremine koja se može isplatiti na 12 prosječnih plata u BiH. Ovim minimalan iznos otpremnine ostaje isti kao i do sada, 5.364 KM, ali se maksimalan iznos otpremnine ograničava na 10.728 KM.

Arnautov prijedlog zakona je pao jer nije dobio podršku većine poslanika u Predstavničkom domu PS BiH. Poslanici iz PDP naknadno su rekli kako su greškom glasali protiv ovog zakona dok je SDS poručio kako su bili protiv zbog toga što Arnaut nije prisustvovao sjednici.

Prijedlog o ograničavanju otpremnina podržali su Nermin Mandra (SDA), Šemsudin Mehmedović (SDA), Saša Magazinović (SDP), Nermin Nikšić (SDP), Zukan Helez (SDP), Nada Mladina (SDP), Dženan Đonlagić (DF), Zlatan Begić (DF), Vlatko Glavaš (DF), Enver Bijedić (SD), Edita Đapo (SBB), Predrag Kojović (NS), Mirjana Marinković Lepić (NS), Aida Baručija (NB) i Jasmin Emrić (A-SDA).

Najpoznatiji slučaj isplate otpremine je bivšoj poslnici u Predstavničkom domu PS BiH, a sada delegatu u Domu naroda PS BiH Dušanki Majkić koja je otišla na jedan dan u penziju i dobila otpreminu u iznosu od 28.000 KM.

Kliks / Srpska info