DELEGACIJA EU SPREMNA PODRŽATI VLASTI BiH U SVIM REFORMAMA :: Semberija INFO ::

 

DELEGACIJA EU SPREMNA PODRŽATI VLASTI BiH U SVIM REFORMAMA


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler i šefovi misija EU u BiH sastali su se u ponedeljak, trećeg februara, sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa evropskim standardima.

- Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda, kaže se u pisanoj izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH.

EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu. 

- Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje preduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU. Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Evropu, naglašava se u izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Semberija info - M. Rešidović